30/11/13

Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην Χοροεσπερίδα Συνδέσμου Χρυσοχόων – Αργυροχόων Κύπρου


Κύριε πρόεδρε και μέλη του Συνδέσμου Χρυσοχόων και Αργυροχόων Κύπρου,

Φίλες και Φίλοι,



Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς που παρευρίσκομαι σήμερα στην χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σας στην πόλη της Λάρνακας, η οποία παραδοσιακά φέρει τα σκήπτρα της τέχνης της χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας στην Κύπρο. Με μεγάλη ικανοποίηση, χαιρετίζω την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία προβολής και προώθησης της λαϊκής τέχνης μέσω του κλάδου σας, όπως αυτή παραδόθηκε αλώβητη από γενιά σε γενιά.



Παρόμοιες εκδηλώσεις, αποτελούν ζωηρή απόδειξη της εξαιρετικής προσπάθειας που γίνεται από συνδέσμους και οργανωμένα σύνολα, με σκοπό τη διατήρηση των λαϊκών παραδόσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιστορική και πολιτιστική αξία. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη θέληση και τη θετική διάθεση που επιδεικνύετε, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η πατροπαράδοτή μας κληρονομιά.  

Σήμερα, αναμφίβολα, οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής στα αστικά κέντρα και η έντονη καθημερινότητα προωθούν την αλλοίωση των ανθρώπινων διαπροσωπικών σχέσεων και τη σταδιακή απομάκρυνση από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Η ψυχική ανάγκη για επικοινωνία, συμβίωση και συναναστροφή, επιβάλλει την κοινωνική συνεύρεση και τη χαλάρωση, την οποία γενναιόδωρα προσφέρει η όμορφη αποψινή εκδήλωση.  

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι δυσκολίες που ταλανίζουν το λαό μας είναι πολλές, και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσβάστακτες. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να σταθεί τροχοπέδη στο όραμα και στην ελπίδα η οποία μας διακατέχει ως λαό, για ευημερία και ανάπτυξη. Λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν. Η απαθής στάση απέναντι στα γεγονότα δεν αποτελεί επιλογή σωτηρίας. Η προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος και σύνδεσμοι όπως ο δικός σας, δεικνύουν την πορεία την οποία όλοι οφείλουμε να ακολουθήσουμε, για έξοδο από τις δυσμενείς καταστάσεις. Ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν έλθει με τη χθεσινή πρώτη θετική αναβάθμιση της οικονομίας μας από τον οίκο Standard and Poorʼs, ύστερα από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων. Η οικονομία μας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, και με υπευθυνότητα μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Μακριά από κάθε απαισιόδοξη στάση και μεμψιμοιρία, σε πνεύμα σύμπνοιας και συλλογικότητας, θέτουμε κοινούς στόχους και προχωρούμε με σκοπό την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων. 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, στην προσπάθειά σας για διατήρηση και ενίσχυση της λαϊκής μας παράδοσης, όπως επίσης και την εντός και εκτός συνόρων προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιά, θα βρείτε υποστηρικτή και αρωγό την κυπριακή πολιτεία. Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, αλλά και όσους συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο εορταστικό πρόγραμμα.


-----------------------