30/11/13

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου στο συνέδριο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα να χαιρετίσω το 3ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «2η δεκαετία του 21ου αιώνα στην Κύπρο, Οικογένεια – Εκπαίδευση – Προοπτικές»


Κάθε  ένας που έχει την ευθύνη της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς, είτε είναι γονιός είτε εκπαιδευτικός, θα ήθελε να δει αυτά τα παιδιά να γίνονται καλύτερα από εμάς. Χαίρομαι πραγματικά γιατί έχετε θέσει ως σκοπό τη στήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Εδώ και 45 χρόνια η Παγκύπρια Σχολή Γονέων πρωτοστατεί  στην προετοιμασία των γονέων στο μεγάλωμα και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους ώστε να γίνουν υγιείς, ανεξάρτητοι, δημοκρατικοί, δημιουργικοί και χρήσιμοι πολίτες, οι οποίοι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας μας.

Το θέμα του σημερινού συνεδρίου είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο. Η συνοχή της οικογένειας τα τελευταία χρόνια κλονίζεται και ο ρόλος των γονιών γίνεται ολοένα και πιο καθοριστικός στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις της συνεχούς ανάπτυξης. Γι’ αυτό και εμείς οι γονείς θα πρέπει να οπλιστούμε με όλα εκείνα τα εφόδια που θα μας καταστήσουν ικανούς να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τα νέα μας βλαστάρια και να τα οδηγήσουμε στο δρόμο της αρετής.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συναισθανόμενο το βάρος της προσφοράς γνώσεων και εμπειριών προς τους γονείς, στέκεται πάντοτε στο πλευρό της Σχολής Γονέων για συνεχή ενημέρωση, στήριξη και εκπαίδευση των γονιών.
Αγαπητοί σύνεδροι,

Βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. Μιας δεκαετίας που κατακλύζεται από την ταχύτητα στη μετάδοση της γνώσης. Παρόλα αυτά ο γονιός είναι πάντοτε εκείνος που θα μεταδώσει τις πρώτες πληροφορίες και θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει τις πρώτες γνώσεις και εμπειρίες. Κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει. Για τον λόγο αυτό η εκπαίδευση των γονιών καθίσταται επιτακτική.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τους οργανωτές του σημερινού Συνεδρίου τόσο για την πρωτοβουλία τους αυτή όσο και για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος.

Είμαι σίγουρος ότι η συμβολή των εισηγητών στο σημερινό συνέδριο αλλά και η συσσωρευμένη γνώση εσάς των παρευρισκομένων θα συμβάλει θετικά στην επιτυχία του σημερινού συνεδρίου.

Εύχομαι να έχετε ένα παραγωγικό και δημιουργικό πρωινό.

--------------------