25/11/13

Εκδήλωση για τις προοπτικές των νέων στην εργασία







Τις αγωνίες των νέων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξέλιξη καθώς και την ανάγκη τους για νέο προσανατολισμό στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον ανέδειξε η δημόσια συζήτηση με τίτλο «Εργασία: Εσείς Ρωτάτε, Εμείς Απαντάμε» που διεξήχθη το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013.



Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας – Νεολαία σε Κίνηση», έδωσε μια μοναδική ευκαιρία σε δεκάδες νέους να κάνουν απευθείας διάλογο με κεντρικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής σκηνής που συμβάλλουν στη διαμόρφωση και προώθηση των πολιτικών απασχόλησης: την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, την Ευρωβουλευτή κα Αντιγόνη Παπαδόπουλου και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γιώργο Μαρκοπουλιώτη. Στον διάλογο που αναπτύχθηκε με τους νέους συμμετείχαν, επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κώστας Χριστοφίδης και ο Διευθυντής του CIIM κ. Θεόδωρος Παναγιώτου.

Οι νέοι εξέφρασαν την απογοήτευση που νιώθουν από τις αλλεπάλληλες απορρίψεις αιτήσεων και υπέδειξαν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της έλλειψης επαγγελματικής εμπειρίας, το πρόβλημα του οξύτατου ανταγωνισμού, την έλλειψη θέσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στα ακαδημαϊκά τους προσόντα, τη δυσκολία που έχουν λόγω της απαίτησης για πολυγλωσσία και την απουσία πρόβλεψης των αναγκών για τα μελλοντικά επαγγέλματα.

Η Υπουργός Εργασίας παρότρυνε τους νέους να ανοιχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο, να αναζητήσουν δουλειά και να αξιοποιήσουν το εργαλείο EURES, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Αναφέρθηκε, επίσης, στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για νέα σχέδια για την απασχόληση των νέων καθώς και την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «εγγύηση των νέων» που θα εφαρμοστεί στις αρχές του έτους στην Κύπρο. Η κα Υπουργός τόνισε, επίσης, τη δέσμευση της Κυβέρνησης να δώσει νέα κατεύθυνση στον ρόλο των Δημοσίων Υπηρεσιών Απασχόλησης που δεν θα περιορίζεται στην καταγραφή των ανέργων, αλλά θα δίνει συμβουλές και για τη ζήτηση θέσεων εργασίας.

H Ευρωβουλευτής κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου προέτρεψε τους νέους να ενεργούν με αυτοπεποίθηση και να προβάλουν τις δεξιότητές τους διεκδικώντας το μέλλον που τους αξίζει.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης έθεσε το πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης. Είναι υποχρέωσή μας, τόνισε, να ενημερώσουμε τους νέους για όλες τις ευκαιρίες, επιλογές και για το δικαίωμα που έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες να εργαστούν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ακαδημαϊκοί υπογράμμισαν την ανάγκη στροφής σε νέα επαγγέλματα που σχετίζονται με την έρευνα και την καινοτομία, τα ‘γαλάζια’ και ‘πράσινα’ επαγγέλματα, ενίσχυσης των τεχνικών επαγγελμάτων καθώς και ανάπτυξης νοοτροπίας που ευνοεί την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους των νέων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

______________