25/11/13

Ο Υπουργός Γεωργίας συμμετείχε σε Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και για το Πρωτόκολλο του Κιότο, στη Βαρσοβία




Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε, στις 20-22 Νοεμβρίου, στο υπουργικό μέρος της 19ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών (COP19) της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC) και καθώς και στην 9η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο (CMP 9), στην Βαρσοβία της Πολωνίας.



Η Διάσκεψη της Βαρσοβίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 190 κρατών και πέραν των 650 οργανισμών, είχε στόχο να υιοθετήσει ένα ισορροπημένο σύνολο αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εφαρμογής των προηγούμενων αποφάσεων της Σύμβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την επίτευξη μιας φιλόδοξης, ενιαίας, παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας από το 2015 το αργότερο. Η νέα Συμφωνία θα πρέπει να ισχύει για όλους και να στοχεύει στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 °C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο κ. Κουγιάλης σε παρέμβασή του, τόνισε ότι για την προ 2020 περίοδο, η προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι σήμερα. Κατά τη διάσκεψη της Βαρσοβίας, τόνισε ότι όλα τα συμβαλλόμενα Μέρη πρέπει να κατανοήσουν την ανάγκη για προώθηση των εθνικών προετοιμασιών τους για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, ώστε να καταλήξουμε στη Συμφωνία το 2015. Σημείωσε ότι το 2014 αποτελεί μία ευκαιρία για ουσιαστικές εξελίξεις, καθώς θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου θα γίνει απολογισμός της προόδου στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και θα γίνουν οι ανάλογες εισηγήσεις.

Για την περίοδο μετά το 2020, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί απτή πρόοδος σχετικά με τη μείωση της διαφοράς μεταξύ των στόχων που έθεσαν τα Μέρη της Σύμβασης και τις ανάγκες για την επίτευξη του στόχου των 2 οC. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κύπρος εφαρμόζει πιστά όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για την επίτευξη της νέας Συμφωνίας.

Στη Βαρσοβία, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις που έφτασαν πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης και χρειάστηκε να παραταθούν σχεδόν κατά 24 ώρες, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το 2015 και τη σύναψη της νέας παγκόσμιας Συμφωνίας που θα μπει σε εφαρμογή το 2020. Σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η νέα Συμφωνία θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για όλα τα κράτη του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων σημαντικών ρυπαντών.

Την ίδια στιγμή και υπό το βάρος της πρόσφατης θεομηνίας στις Φιλιππίνες, θεσπίστηκε ένας νέος μηχανισμός στήριξης χωρών που είναι ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

______________