20/11/13

Παροχή διευκολύνσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων των δικαιούχων του επενδυτικού Καθεστώτος 1.5.1 (Κατ. Β) του ΠΑΑ 2007 - 2013







Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 προχώρησε πρόσφατα στην έγκριση των αιτήσεων των δικαιούχων του επενδυτικού Καθεστώτος
1.5.1 (Κατ. Β). Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα και την αυξημένη δυσκολία πρόσβασης των εγκεκριμένων αιτητών σε χρηματοδότηση από τα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησε στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων με σκοπό τη διευκόλυνση της υλοποίησης των επενδύσεων.


Παροχή των ενισχύσεων σε πολλαπλές δόσεις
Οι εγκεκριμένοι αιτητές – δικαιούχοι επενδυτικής στήριξης θα μπορούν να λαμβάνουν το ποσό της ενίσχυσης μέχρι και σε τέσσερις δόσεις αντί των δύο που ίσχυαν μέχρι σήμερα, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματική ρευστότητα της υλοποίησης των επενδύσεων τους. Παρέχεται δηλαδή η δυνατότητα στους δικαιούχους να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους μέχρι και σε τέσσερα στάδια και να λαμβάνουν άμεσα το αντίστοιχο ποσό ενίσχυσης ανά στάδιο διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρηματοδότηση της επένδυσης.

Παροχή προκαταβολών σε δικαιούχους
Οι εγκεκριμένοι αιτητές – δικαιούχοι επενδυτικής στήριξης μπορούν, εάν το επιθυμούν, να ζητήσουν να τους παραχωρηθεί προκαταβολή για υλοποίηση των επενδύσεων τους. Το ύψος της προκαταβολής μπορεί να ανέλθει μέχρι το 50% της δημόσιας ενίσχυσης που συνδέεται με την επένδυση. Η παροχή της προκαταβολής, σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό της Ε. Επιτροπής «παραχωρείται στον αιτητή με προσκόμιση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης, η οποία αντιστοιχεί στο 110 % του ποσού της προκαταβολής».

Παροχή διαβεβαιώσεων για διευκόλυνση της παροχής δανείων από τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών θα διασφαλίζει με τη σύμφωνη γνώμη του αιτητή την καταχώρηση του ποσού της ενίσχυσης αποκλειστικά και μόνο στο λογαριασμό του τραπεζοπιστωτικού ιδρύματος από το οποίο λήφθηκε το δάνειο για υλοποίηση της επένδυσης, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερες εξασφαλίσεις και ενισχύοντας τα κίνητρα των τραπεζών για παραχώρηση δανείων.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης προβαίνει επίσης σε σειρά επαφών με τα τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου για να επεξηγήσει το σύστημα λειτουργίας των επενδυτικών ενισχύσεων στη γεωργία ζητώντας παράλληλα την ευνοϊκότερη δυνατή αντιμετώπιση, υπό τις περιστάσεις, των αιτημάτων χρηματοδότησης των δικαιούχων αγροτών μας.     

------------------------