20/11/13

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας


Στο πλαίσιο της Συνάντησης των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα την περίοδο 15-17 Νοεμβρίου 2013, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Ministerial Action Group - CMAG).


Η Ομάδα Δράσης αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών εννέα κρατών μελών της Κοινοπολιτείας τα οποία διορίζονται εκ περιτροπής για περίοδο δύο χρόνων, απόφαση η οποία λαμβάνεται στο πλαίσιο της κάθε Συνάντησης των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Πέραν της Κύπρου, τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας Δράσης είναι η Γουιάνα, η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, η Σιέρρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, η Τανζανία και η Σρι Λάνκα.

H Υπουργική Ομάδα Δράσης δημιουργήθηκε το 1995 με στόχο την εποπτεία της προσήλωσης των κρατών μελών στις πολιτικές αρχές του Οργανισμού όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός σε ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Η Ομάδα Δράσης λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο εκτελεστικό όργανο με διευρυμένες εξουσίες και δυνατότητα λήψης μέτρων που φθάνουν μέχρι την αποπομπή ενός κράτους από την Κοινοπολιτεία, για όση περίοδο παρατηρείται παραβίαση των ανωτέρω αρχών από αυτό.

Η Ομάδα συναντάται συνήθως δυο φορές τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της καθιερωμένης συνάντησής της στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δύναται να συναντηθεί και όποτε η ίδια κρίνει απαραίτητο, αναλόγως και των εξελίξεων σε σχέση με τις χώρες που τελούν υπό παρακολούθηση.

-----------------------