22/10/13

Γραπτή απάντηση του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Β. Παπαδόπουλου στο ΑΚΕΛ για αντιμισθία μελών Δ.Σ. Κεντρικής Τράπεζας

Μετά τις ορθές επισημάνσεις και υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα κενά στην εταιρική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας, η Κυβέρνηση προχώρησε στον διορισμό, με βάση τον νέο Νόμο της Βουλής των Αντιπροσώπων, δύο έμμισθων εκτελεστικών συμβούλων στην Κεντρική Τράπεζα εκ των οποίων ο ένας ήταν ήδη υψηλόβαθμο στέλεχος της.

Επίσης, η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας και ο νέος αναβαθμισμένος του ρόλος που απαιτεί συνεχείς συνεδριάσεις και συμμετοχή στην εταιρική διακυβέρνηση, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίαζε δύο με τρεις φορές τον χρόνο, είναι μια μεγάλη αλλαγή στην Κεντρική Τράπεζα.

Οι αντιμισθίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου παρέμεναν σταθερά χαμηλές από το 1960, ενώ οι αμοιβές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αυξάνονταν συνεχώς. Για τον σκοπό αυτό κρίθηκε αναγκαίο με την αναβάθμιση της συμμετοχής του Διοικητικού Συμβουλίου στην εταιρική διακυβέρνηση να υπάρξει και αναβάθμιση της αντιμισθίας των μελών του, ώστε να μπορούμε να έχουμε ικανούς και αξιόλογους επαγγελματίες που θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, που για πρώτη φορά στην ιστορία του δείχνει εμπράκτως να ενεργεί ορθά, κατά τον έλεγχο του προϋπολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας θα επιφέρει εκείνες τις αναγκαίες εξοικονομήσεις από σπατάλες που θα καλύπτουν το κόστος της αύξησης της μισθοδοσίας.