22/10/13

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, μετά το πέρας της συνεδρίας κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει σημερινή ανακοίνωση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ κ. Σκεύης Κουκουμά, σχετικά με την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και τη δήθεν «εσκεμμένη καθυστέρηση της Κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή.

Ο κ. Χάσικος απάντησε: «Η εξαγγελία της Κυβέρνησης ήταν ότι οι εκ μητρογονίας εξισώνονται πλήρως με τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες. Κατ’ επέκταση, ό,τι δικαιούται να παίρνει ο εκ πατρός πρόσφυγας θα παίρνει και ο εκ μητρός. Πάντα όμως στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα αύξησης του Προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. Δηλαδή, τα ίδια χρήματα θα τα μοιράζονται εφεξής και οι εκ πατρός και οι εκ μητρός πρόσφυγες. Ο λόγος που δεν ήρθαν ακόμη στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια είναι καθαρά τεχνικός».

Σημειώνεται ότι το θέμα βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο, ο οποίος μόλις ολοκληρώθηκε.