17/10/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα τέλη στα δημόσια νοσηλευτήρια

Αναφορικά με τοποθετήσεις που έγιναν χθες στη Βουλή, μετά το πέρας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων, για το θέμα των ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στα νοσηλευτήρια από την 1η Αυγούστου 2013, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:


· Είναι σε όλους γνωστό ότι οι αρχικές πρόνοιες του Μνημονίου ήταν ιδιαίτερα επώδυνες για τον τομέα της υγείας. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ωστόσο το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις και να προστατεύσει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
· Τα τέλη που επιβλήθηκαν για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), τα φάρμακα και τις αναλύσεις, δεν αποσκοπούν στην είσπραξη μερικών εκατομμυρίων ευρώ αλλά στην αποφυγή της κατάχρησης, τη μείωση της πολυφαρμακίας και στη βελτίωση της προσβασιμότητας στα νοσηλευτήρια για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
· Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έχουν σημειωθεί μειώσεις σε ό,τι αφορά στην προσέλευση εξωτερικών ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία και στα ΤΑΕΠ. Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια των εν λόγω μειώσεων.
· Το Υπουργείο Υγείας έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η συνεισφορά των δικαιούχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να διατηρηθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα έτσι ώστε να μην αποτρέπει τον οιονδήποτε από το να επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια. Παράλληλα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, οι οποίες κρίθηκε ότι επιβαρύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις νέες ρυθμίσεις, εξαιρέθηκαν από μέρος των τελών.