17/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην τελετή εγκαινίων του A’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Γερίου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στη σεμνή αυτή τελετή για τα εγκαίνια του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, εδώ στο Γέρι.

Η ανέγερση του Νηπιαγωγείου, στη φιλοπρόοδη αυτή κοινότητα, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κυβέρνησης γενικότερα για την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης στην προδημοτική εκπαίδευση, που αποτελεί την προμετωπίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όπως ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, το κράτος εισήγαγε από τον Σεπτέμβριο του 2004 την υποχρεωτική και δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό εντάσσει ουσιαστικά την Κύπρο ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες, αφού επεκτείνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα δέκα χρόνια.

Αποτέλεσμα του μέτρου ήταν η από μέρους του κράτους ανάληψη της ευθύνης και πάνω από όλα του οικονομικού κόστους για την ανέγερση, στελέχωση και λειτουργία δημόσιων νηπιαγωγείων που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών προδημοτικής ηλικίας αλλά και παράλληλα να φιλοξενούν παιδιά μικρότερων ηλικιών, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, με ένα πολύ χαμηλό κόστος για την οικογένεια.

Το σχολείο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα καινούριο εκπαιδευτικό συγκρότημα σύγχρονων προδιαγραφών. Είναι ένας άνετος και λειτουργικός χώρος, μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον όπου παιδιά και προσωπικό θ’ απολαμβάνουν καθημερινά την παραμονή τους σ’ αυτό. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του έργο εκπαιδευτικής υποδομής, για την ανέγερση του οποίου όλοι οι συντελεστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Η Σχολική Εφορεία, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Γονέων, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά που φοιτούν, θα πρέπει χωρίς αμφιβολία να νιώθουν περήφανοι γιατί έχουν στη διάθεσή τους ένα πραγματικό κόσμημα με όλες τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που η αξιοποίησή τους αναβαθμίζει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την παρεχόμενη εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών. Δεν υπάρχει επίσης καμιά αμφιβολία ότι με την ολοκλήρωση του έργου αυτού η περιοχή του Γερίου αναβαθμίζεται και υποβοηθείται η πιο άνετη ζωή στην ύπαιθρο για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ.

Τελώντας σήμερα τα εγκαίνια του Α΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Γερίου επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι μέλημα της σημερινής Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της παιδείας μας, με την εφαρμογή μιας στοχευμένης και σαφώς σχεδιασμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφιστάμενων και τις επεκτάσεις που γίνονται, αποτελεί βασική παράμετρο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης την οποία σταδιακά υλοποιούμε. Όπως σαφώς καθορίζεται και στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης, στοχεύουμε σε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, όπου όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες μάθησης μέσα σε σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα σχολικά κτίρια. Η μεθοδική εφαρμογή της πολιτικής αυτής καταδεικνύει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον, την έγνοια και τη φροντίδα της κυπριακής πολιτείας για μια ποιοτική και αποτελεσματική παιδεία, την οποία δικαιούνται σήμερα όλα τα παιδιά μας, χωρίς καμιά διάκριση.

Έχουμε την πολιτική βούληση και τη διάθεση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των εξαγγελιών μας για την παιδεία, γιατί οφείλουμε στα παιδιά και τους νέους μας μια σύγχρονη αναβαθμισμένη και ποιοτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω σήμερα το Α΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Γερίου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της ανέγερσης του εξαίρετου αυτού εκπαιδευτικού συγκροτήματος. Εύχομαι επίσης ολόψυχα στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν, και είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις μεγάλες δυνατότητες που τους παρέχει το σχολείο τους.

Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα σας και θα στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο του σχολείου. Γιατί τα παιδιά μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν μια σύγχρονη εκπαίδευση και ένα καλύτερο και πιο ευτυχισμένο μέλλον, το οποίο ελπίζουμε να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο με την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.