4/10/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται για να προετοιμάσουν το έδαφος. Προσβλέπω στη συνάντησή μου μαζί τους την επόμενη βδομάδα, σε δείπνο που θα τους παραθέσω τη Δευτέρα, ενώ θα τους συναντήσω και την Τετάρτη και θα μιλήσουμε για το πώς πάνε οι συνομιλίες τους».

Ερωτηθείς για το θέμα της μεθοδολογίας των συνομιλιών για το Κυπριακό και κατά πόσο υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα αυτό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «υπήρξε χάσμα και έτσι ο στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα αυτό».

Σε ερώτηση πότε θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για έναρξη του διαλόγου, ο κ. Ντάουνερ απάντησε: «όταν ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις, διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς. Περισσότερο και από ό,τι θέλουμε εμείς, οι δύο πλευρές θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες».

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να μεταθέσουν την ημερομηνία για έναρξη των συνομιλιών, για μετά τον Οκτώβριο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν σχεδιάζουμε για κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, υπήρχε ένδειξη ότι οι ηγέτες θα συναντούνταν ξανά – είχαν συναντηθεί στο τέλος Μαΐου σε δείπνο. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται, ενώ όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες θα συναντηθούν και οι ηγέτες».

Κληθείς να αναφερθεί στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι όλα τα κεφάλαια πρέπει να συζητηθούν μαζί, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «εναπόκειται στους ηγέτες να μιλήσουν για τους ίδιους. Δεν είναι δουλειά μας να σχολιάζουμε αυτά που έχουν πει οι ηγέτες. Έχουμε θέσει διάφορες σκέψεις και ιδέες στους δύο ηγέτες, όπως αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν από καιρό σε καιρό, όμως, σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, πρόκειται για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των δύο ηγετών και των ομάδων τους».

Σε ερώτηση αν θεωρεί σημαντική τη μεθοδολογία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «η μεθοδολογία είναι σημαντική».

Κληθείς να πει τι θα περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο διαπραγματευτών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα διαπραγματευτούν».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος είχε οποιαδήποτε αντίδραση από την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «είχα συνομιλίες με τους Τούρκους, τους Τουρκοκύπριους και άλλους για μια σειρά από θέματα».

Τέλος, σε ερώτηση αν το θέμα του φυσικού αερίου αποτελεί μέρος των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα» του φυσικού αερίου.