4/10/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με την πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου


Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τη νέα πρέσβη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δρα Heba Salah Eldin EL MARASSI.
Κατά τη συνάντηση τονίστηκαν οι μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε όλους τους τομείς. Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου –Αίγυπτο βασίζονται  στην κοινή κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί  περαιτέρω στη βάση της ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας.
Ο κ. Φωτίου και η δρα Heba Salah Eldin EL MARASSI συζήτησαν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης και αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου- Αιγύπτου στους τομείς που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της συνεργασίας σε θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η εξεύρεση αποθεμάτων υδρογονανθράκων έχει διανοίξει νέες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων τους ενώ ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός   ρόλος των δυο χωρών μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος ενώ ανασκόπησαν το πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η πρέσβης ενημέρωσε τον Υπουργό Άμυνας για την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο. Ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει τον αιγυπτιακό λαό στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας, εκφράζοντας την πεποίθηση όπως τα οποιαδήποτε προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, επιλύονται μέσω του πολιτικού διαλόγου.

4/10/2013