4/10/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σρι Λάνκα

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα, κ. Gamini Lakshman Peiris, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Υπουργών ήταν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ – Σρι Λάνκα, η επικείμενη Σύνοδος Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Με το πέρας της συνάντησης ακολούθησε κοινή συνέντευξη Tύπου.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον ομόλογό του από τη Σρι Λάνκα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Peiris θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός ευχήθηκε στη Σρι Λάνκα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κολόμπο στα μέσα Νοεμβρίου 2013. Ο κ. Υπουργός ανέφερε πως το ρόλο του διοργανωτή είχε και η Κύπρος πριν 20 χρόνια, προσθέτοντας ότι η CHOGM είναι πάντα μια μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης διαφόρων χωρών, και αποτελεί πεδίο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών σε μια σειρά θεμάτων υψίστης σημασίας.

Αναφερόμενος στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δύο χώρες επιθυμούν την περαιτέρω ενίσχυσή τους και ανέφερε ότι προς αυτό το σκοπό, η Κύπρος προτίθεται να ανταποδώσει την επίσκεψη του κ. Peiris στο μέλλον. Ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης ότι με τον κ. Peiris είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και μέσω της αμοιβαίας εμπλοκής σε διάφορα πολυμερή φόρα.

Όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ – Σρι Λάνκα, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής των ισχυρών δεσμών και συγκεκριμένα σημείωσε πως: «Η ΕΕ παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της χώρας. Επιπλέον, συμβάλλει ουσιαστικά με μια σειρά τρόπων στην οικονομική ανασυγκρότηση της Σρι Λάνκα, η οποία τραυματίστηκε τόσο πολύ μετά το τέλος ενός μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου. Προς το σκοπό αυτό, κ. Υπουργός εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της Κύπρου στις προσπάθειες αναβάθμισης αυτής της σχέσης, για το κοινό όφελος των δύο χωρών».

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το συνάδελφό του σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στάση αρχών της Σρι Λάνκα. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως «η Σρι Λάνκα είναι πιθανότατα ανάμεσα στις λίγες χώρες στον κόσμο που αντιλαμβάνονται το πρόβλημά μας πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους, λόγω του δικού της εσωτερικού θέματος».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σρι Λάνκα. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, οι δύο χώρες συνεργάζονται ενεργά σε διεθνές επίπεδο, λόγω των κοινών θέσεων που διατυπώνουν σε σειρά διεθνών και άλλων θεμάτων.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Peiris ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, με έμφαση στις οικονομικές σχέσεις, το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

Επιπλέον, ο κ. Υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν οι σχέσεις Σρι Λάνκα - Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επισκέψεις Υψηλού Επιπέδου Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα του, δίνοντας έμφαση στην αναβίωση του μηχανισμού Κοινής Επιτροπής με την ΕΕ με μια συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Peiris αναφέρθηκε στους φοιτητές από τη Σρι Λάνκα που σπουδάζουν στην Κύπρο και εξέφρασε την επιθυμία όπως Κύπριοι φοιτητές σπουδάσουν στη Σρι Λάνκα. Αναφέρθηκε, επίσης, στους πολίτες της Σρι Λάνκα που εργάζονται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Τέλος, περιγράφοντας τη σχέση Κύπρου – Σρι Λάνκα ως πολύπλευρη και ολοκληρωμένη, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αναμένει να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου στη χώρα του.