17/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού κ. Κ. Κενεβέζου στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Έλληνα Πρέσβη κ. Βασίλη Παπαϊωάννου


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

 
Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλη Παπαϊωάννου με τον τίτλο Ταξιδιωτικά Ημερολόγια, την οποία παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Διάτοπος» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο «Αγκαλιά Ελπίδας».


Η ενασχόληση του Βασίλη Παπαϊωάννου με τη φωτογραφία δεν είναι κάτι καινούργιο για το κυπριακό κοινό. Ήδη, τον Ιανουάριο του 2012 η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου διοργάνωσε στην αίθουσα της Καστελλιώτισσας την έκθεση με τίτλο Διαλείμματα Πολιτισμών. Και τότε, όπως και σήμερα, ίδια η επιδίωξη του φωτογράφου: να ανακαλύψει, να γνωρίσει και να κατανοήσει τον πολιτισμό των διάφορων χωρών όπου υπηρέτησε ως διπλωμάτης.
Σε αυτή την προσπάθεια ιδεώδης σύμμαχος υπήρξε η φωτογραφική μηχανή. Πράγματι, η Φωτογραφία, ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, επιτρέπει την αμεσότητα της παρατήρησης, την αποτύπωση της φευγαλέας στιγμής, τη διείσδυση στις βαθύτερες πτυχές των τόπων και των ανθρώπων που συναντά κάθε φορά στα ταξίδια του ο Βασίλης Παπαϊωάννου.
Μπορεί, όντως, τα μάτια να μην βλέπουν την ουσία, όπως λέει ο Μικρός Πρίγκιπας. Η καλλιτεχνική, όμως, ευαισθησία του Βασίλη Παπαϊωάννου τον βοήθησε να οδηγήσει το γυάλινο μάτι της φωτογραφικής κάμερας και να ψηλαφίσει την Ουσία των πραγμάτων στις αθέατες λεπτομέρειές τους. Με καλλιτεχνική διάκριση και οξυδέρκεια εστιάζει το «αντικειμενικό μάτι» της φωτογραφικής μηχανής σ’ αυτό που συχνά δεν βλέπει το δικό μας μάτι, αποκαλύπτοντάς μας έτσι μια πραγματικότητα που προσπεράσαμε ή που είδαμε μ’ ένα διαφορετικό τρόπο.
Η ευαισθησία που διακρίνει το φωτογραφικό έργο του Βασίλη Παπαϊωάννου αποκαλύπτεται και στην οργανωτική πτυχή της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα. Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών θα διατεθούν για τους σκοπούς του Παγκύπριου Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», Γονέων και Φίλων Παιδιών με εγκεφαλική και άλλες παραλύσεις. Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση δοκιμάζει τα αποθέματα ανθρωπιάς μας, πρωτοβουλίες όπως αυτή είναι άξιες συγχαρητηρίων.
Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω την έκθεση Ταξιδιωτικά Ημερολόγια του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλη Παπαϊωάννου, και τον ευχαριστώ θερμά για το ότι μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες ζωής του. Συγχαίρω, τέλος, τους διοργανωτές της έκθεσης, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.