17/10/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη 16η Σύνοδο για τον ετήσιο Διαθρησκευτικό Διάλογο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης χαιρέτισε την 16η Σύνοδο για τον ετήσιο Διαθρησκευτικό Διάλογο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Στην ομιλία του με θέμα: «Οι θρησκείες στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης και επίλυσης συγκρούσεων στην περιοχή της Μεσογείου», ο κ. Κασουλίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Κύπρος είναι στο σύνορο μεταξύ ΕΕ και των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την πραγματοποίηση της διάσκεψης εδώ, ερχόμαστε όλοι πολύ πιο κοντά σε μια περιοχή που συγκεντρώνει την ουσία των συζητήσεων αυτής της διάσκεψης».
Αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι στην περιοχή αυτή γεννήθηκαν τρείς μονοθεϊστικές θρησκείες: ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ. Για αυτό τον λόγο, σημείωσε, κάποιος θα περίμενε ότι αυτή η περιοχή θα αποτελούσε τον χώρο όπου αυτές οι τρείς θρησκείες θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά, εφαρμόζοντας τις αρχές της ισότητας και του αλληλοσεβασμού και ότι η περιοχή θα αποτελούσε παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών για τον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Ο αριθμός των Χριστιανών, ανέφερε, έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σύγκριση με το παρελθόν, οι τόποι λατρείας τους έχουν καεί και εκατοντάδων χρόνων θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και έργα τέχνης έχουν καταστραφεί. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αποτελεί σοβαρό θέμα η καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομιάς και η μη δυνατότατα άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων του πληθυσμού λόγω της τουρκικής κατοχής.
Πρόσθεσε ότι εμείς ως μέλη της ΕΕ θεωρούμε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής.
Εκτός από πολύ λίγες εξαιρέσεις, ανέφερε, όπως οι πράξεις εξτρεμιστικών δεξιών ομάδων (π.χ. της Χρυσής Αυγής) οι λαοί στην ΕΕ μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα χωρίς οποιονδήποτε κίνδυνο (π.χ. δίωξης ή απώλειας της ζωής τους).
Πρόσθεσε ότι κάποιες φορές διερωτάται γιατί δεν αναλαμβάνουμε δράση σε σχέση με τα γεγονότα τα οποία εκτυλίσσονται στην περιοχή μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους Χριστιανούς αλλά και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες.
Ανέφερε, τέλος, ότι εμείς ως ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να είμαστε τολμηροί στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων με συνολικό και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς να εθελοτυφλούμε. Αν η ΕΕ δεν αναλάβει δράση τότε μπορεί να μην το κάνει κανείς. Για αυτό, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, χρειάζεται μια συγκεκριμένη και καλοσχεδιασμένη στρατηγική.