22/10/13

Ο Υπουργός Άμυνας απηύθυνε χαιρετισμό στη δεξίωση για την εθνική επέτειο της Ουγγαρίας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου απηύθυνε χαιρετισμό στη δεξίωση που παρέθεσε απόψε ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της χώρας του.


Αυτή τη συμβολική ημέρα, είπε ο Υπουργός Άμυνας, τιμούμε το θάρρος, τη θυσία και το όραμα των πατριωτών που έπεσαν για την ανεξαρτησία και ελευθερία της Ουγγαρίας, τους ήρωες του 1956, τους φοιτητές, τους διανοούμενους αλλά και τους απλούς ανθρώπους που τόλμησαν να οραματιστούν ένα καλύτερο αύριο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Υπουργός είπε ότι οι ιστορίες των δύο χωρών και λαών είναι συνυφασμένες από τον 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα, με αποκορύφωμα την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Έκτοτε, συνέχισε ο κ. Φωτίου, η Ουγγαρία και η Κύπρος έχουν επεκτείνει και εντείνει τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο που εδράζεται στις κοινές αξίες του σεβασμού για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε, επίσης, στη συμμετοχή του ουγγρικού αποσπάσματος στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και διαβεβαίωσε τον Ούγγρο Πρέσβη καθώς και τους αξιωματικούς και το στρατιωτικό προσωπικό του αποσπάσματος ότι δεν βρίσκονται απλώς σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά σε μια χώρα που διατηρεί ισχυρούς και φιλικούς δεσμούς με την πατρίδα τους.

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια για την εθνική επέτειο της χώρας και ευχήθηκε ευημερία και υγεία καθώς και φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ουγγαρίας και της Κύπρου.