4/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτών Χειρουργείου, στον Πρωταρά 04/10/2013

Mε ιδιαίτερη χαρά έχω λάβει την πρόσκλησή σας για να απευθύνω χαιρετισμό στο 13ο Συνέδριο Νοσηλευτών Χειρουργείου, το οποίο διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμός Νοσηλευτών Χειρουργείου (ΚΥΣΥΝΟΧ) και το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας αξιοσημείωτος θεσμός για τη Νοσηλευτική στην Κύπρο.


Σας συγχαίρω θερμότατα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές σας, τόσο για την επέκταση των γνώσεων στον τομέα της περιεγχειρητικής νοσηλευτικής φροντίδας μέσω των εξειδικευμένων συνεδρίων σας, όσο και για τον αμέριστο ζήλο με τον οποίο επιτελείτε τα καθήκοντά σας. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στους διοργανωτές του Συνεδρίου και σε όλους όσοι έχουν συμβάλει ώστε η εκπαίδευση στον τομέα της περιεγχειρητικής νοσηλευτικής φροντίδας να είναι συνεχής.

Το όραμα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου είναι να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά αναβαθμισμένες και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες υγείας. Το Υπουργείο Υγείας θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο ώστε, μέσα από ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που σκοπό έχει την αναμόρφωση του συστήματος υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ο τομέας της υγείας βρίσκεται σήμερα σε μια πορεία όπου τα πάντα επανεξετάζονται κάτω από ένα νέο πρίσμα. Η ιατρική τεχνολογία καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στην παρέμβαση πάνω στον ασθενή και μειώνει σημαντικά την επέμβαση μέσα στον οργανισμό με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Η ηλεκτρονική υγεία και η ρομποτική είναι ήδη αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης και της παρέμβασης στην υγεία με αποτέλεσμα σήμερα η μηχανογράφηση και η χρήση ρομποτικής τεχνολογίας να είναι απαραίτητα εργαλεία στα χέρια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η εμπλοκή των νοσηλευτών στον γενικότερο σχεδιασμό για τις ανάγκες υγείας είναι επιβεβλημένη για την καλύτερη δυνατή οργάνωση και παροχή της νοσηλευτικής φροντίδας. Η εξειδίκευση στο τομέα της περιεγχειριτικής νοσηλευτικής είναι απαραίτητη για τον εμπλουτισμό των γνώσεων και την αναβάθμιση του ρόλου των νοσηλευτών χειρουργείου για καλύτερη και ασφαλέστερη προσφορά νοσηλευτικής φροντίδας. Οι Νοσηλευτές άλλωστε, αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του συστήματος υγείας κάθε χώρας και κάθε κράτους.

Είναι γνωστό το γεγονός ότι η εργασία στο χειρουργείο γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες στρες. Η καθημερινή ενασχόληση με τη φροντίδα του πάσχοντος, η ανάγκη εξοικείωσης και χειρισμού μεγάλου αριθμού πολύπλοκων μηχανημάτων και συσκευών όπως και η άμεση αντιμετώπιση του επείγοντος, είναι μερικοί μόνο παράγοντες οι οποίοι καθιστούν την άσκηση της νοσηλευτικής του χειρουργείου ιδιαίτερα απαιτητική. Πρέπει λοιπόν να τεθούν νέοι στόχοι που να διασφαλίζουν ένα περιβάλλον, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και υψηλό επαγγελματισμό, στον χώρο της περιεγχειριτικής νοσηλευτικής.

Συγχαίρω λοιπόν τον κάθε νοσηλευτή και την κάθε νοσηλεύτρια, τους συνεργάτες μας, που εκτελούν τα καθήκοντά τους στον απαιτητικό τομέα της περιεγχειρητικής φροντίδας. Σας συγχαίρω γιατί η παρουσία σας είναι απόδειξη του προσωπικού σας ενδιαφέροντος για τις νέες εξελίξεις και τεχνικές στον τομέα της ειδικότητάς σας.

Αγαπητοί νοσηλευτές/νοσηλεύτριες χειρουργείου, με τις σκέψεις αυτές και με τα θερμά μου συγχαρητήρια, κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου και εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχία στις εργασίες σας.