10/10/13

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό και την οικονομία

Εάν δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τότε η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει αναφορές από τουρκικής πλευράς ότι οι δύο ηγέτες θα συναντιόνταν στις 4 Νοεμβρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η διάψευση των Ηνωμένων Εθνών τα λέει όλα. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ή η τουρκοκυπριακή πλευρά, διότι είναι κάπως ασαφές το ποιος έκανε αυτή τη δήλωση, προσπαθούν να αποσείσουν την πίεση από τη δική τους πλευρά και να την ρίξουν στη δική μας πλευρά. Αυτή είναι μια εκτίμηση.

Εμείς δεν κάνουμε τέτοια παιγνίδια, εμείς εννοούμε αυτά που λέμε. Θέλουμε να εμπλακούμε σε έναν διάλογο για επίλυση του Κυπριακού που να έχει προοπτικές και να μην είναι μια από τα ίδια, γι’ αυτό δεν θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντερβίς Έρογλου εάν δεν συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν που θα ακολουθήσει αυτή τη συνάντηση. Και το κοινό ανακοινωθέν θα είναι ο καθορισμός, ο οδικός χάρτης και η διαδικασία των συνομιλιών».

Ερωτηθείς πού βρίσκεται η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Υπάρχει διαφορά απόψεων αναφορικά με το κείμενο της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών, με το οποίο θα καθορίζεται η βάση λύσης του Κυπριακού και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν καθώς και όλα τα συναφή για να έχει προοπτική επιτυχίας αυτός ο διάλογος, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξηγήσει επανειλημμένως».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί αύριο το πρωί για την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση και διαβούλευση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο το βράδυ».

Ερωτηθείς αν απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο το θέμα νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί σήμερα αυτό το θέμα. Αναμένουμε και εμείς την παραίτηση του κ. Κιττή, όπως έχει υποσχεθεί».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας για πρόταση της Noble, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2016 θα εξορύξει φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ που θα διοχετεύει ως ενδιάμεση λύση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η Κυβέρνηση διερευνά όλες τις προοπτικές, όλες τις δυνατότητες και όλες τις εμπειρίες που μπορεί να βρει για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αμετάκλητος στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειώσει το συντομότερο δυνατόν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για το θέμα των επενδύσεων, της βιομηχανίας και των οικονομικών κάθε νοικοκυριού. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί εξετάζεται ενδελεχώς».