4/10/13

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη



Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
κ. Νίκου Κουγιάλη
στη δημοσιογραφική διάσκεψη για το 11ο Ετήσιο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας, στη Δημοσιογραφική Εστία

--------------------------------------------------------------------------------------------
Φίλες και φίλοι δημοσιογράφοι,
Το 11ο Ετήσιο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας, το οποίο αποτελεί θεσμό τα τελευταία χρόνια για την Κοινότητα, έχει ως βασικό στόχο την προώθηση των ντόπιων μήλων και την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό. Σ’ αυτή την ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, θεωρώ πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης της κυπριακής γεωργίας και ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ παράλληλα δείχνουν τη θέληση και επιθυμία των Τοπικών Αρχών αλλά και των κατοίκων, να αναδείξουν τη σημασία της καλλιέργειας στην περιοχή τους.

Παρόλο που ο τομέας της καλλιέργειας της μηλιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της φυτικής παραγωγής, σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής και τις συνθήκες παραγωγής, λόγω των κλιματικών αλλαγών και των αντίξοων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, λόγω της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, τα κυπριακά μήλα δέχονται σημαντικές πιέσεις στη διάθεσή τους από τα αντίστοιχα μήλα που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε Τρίτες χώρες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τομέας αυτός φαίνεται να υστερεί σημαντικά σε θέματα οργάνωσης και εμπορίας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη περαιτέρω μείωση της ανταγωνιστικότητας του συγκεκριμένου προϊόντος.

Θα ήθελα, όμως, να στείλω ένα αισιόδοξο μήνυμα: Οι προοπτικές παραγωγής μήλων στην Κύπρο υπάρχουν, εάν και εφόσον δοθεί σημασία στην πρωιμότητα, ενώ παράλληλα υπάρξει διαφοροποίηση των κυπριακών μήλων ως προς την ταυτότητα, την πιστοποίηση καθώς και τη μοντέρνα τυποποίηση των προϊόντων. Για να είναι εφικτά τα πιο πάνω, κρίνεται αναγκαίο όπως καταβληθούν προσπάθειες για αύξηση του βαθμού οργάνωσης της εμπορίας με ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων Ομάδων/ Οργανώσεων Παραγωγών και με την επίτευξη καλής συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο τομέας αυτός στην κυπριακή γεωργία δραστηριοποιείται πολύπλευρα, καταβάλλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον στηρίξει και να τον ενδυναμώσει. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ και είμαι σίγουρος ότι το 11ο Ετήσιο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας θα στεφθεί με επιτυχία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων.