3/10/13

Ομιλία της Βουλευτή κας Αθηνάς Κυριακίδου στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ για το θέμα των αγνοούμενων προσώπων στην Ευρώπη


Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), πάνω στο προσχέδιο ψηφίσματος της έκθεσης του Βρετανού Βουλευτή κ. Jim Sheridan, για το θέμα των αγνοούμενων προσώπων συνεπεία διενέξεων στην Ευρώπη, η Βουλευτής κα Αθήνα Κυριακίδου, τόνισε ότι το θέμα των αγνοούμενων αποτελεί ανοικτή πληγή τόσο για τις οικογένειές τους όσο και για την κοινωνία μιας χώρας γενικότερα.
Αναφερόμενη στο συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, υπογράμμισε πως η πλέον τραγική πτυχή της τραγωδίας του 1974, είναι αυτή των αγνοούμενων και των οικογενειών τους, που μετά πάροδο τεσσάρων δεκαετιών δεν έχουν ακόμη μάθει για την τύχη ή και τις συνθήκες εξαφάνισης των αγαπημένων τους προσώπων.
Επισημαίνοντας πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανέκαθεν η διακρίβωση της τύχης ενός έκαστου των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση απτών αποδείξεων, η κα Κυριακίδου πρόσθεσε πως είναι για τον λόγο αυτό που η κυπριακή Κυβέρνηση ποτέ δεν αποδέχθηκε τον όρο της «υπόθεσης του θανάτου», ως λύση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.
Επισήμανε, εξάλλου, πως σε ό,τι αφορά στους Ελληνοκύπριους αγνοουμένους, κανείς δεν μπορεί να αντιπαρέλθει το γεγονός πως έχει αδικαιολόγητα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη διακρίβωση της τύχης τους, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και παρόλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), τα ενδιάμεσα ψηφίσματα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλες διεθνείς εκκλήσεις.
Εκφράζοντας την ευαρέσκειά της για το ότι, μετά από 40 χρόνια η Τουρκία, λόγω πιέσεων, επέδειξε για πρώτη φορά θετική στάση, επιτρέποντας την πρόσβαση στην Επιτροπή Αγνοουμένων σε στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, η κα Κυριακίδου τόνισε παράλληλα ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εξέφρασε δε την ευχή πως η Τουρκία θα συνεχίσει με ειλικρίνεια να συνεργάζεται για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα, και δεν θα κάνει απλά κινήσεις εντυπωσιασμού. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως θα πρέπει να δώσει ελεύθερη πρόσβαση τόσο σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα όσο και στο έδαφος της, καθώς και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού.
Σημειώνοντας στη συνέχεια πως σημαντικότατη παράμετρος στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων είναι η αποτελεσματική και άμεση διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισής τους, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να παραμείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες γιατί αφορά στον πόνο και την αγωνία των οικογενειών τους. Απηύθυνε δε έκκληση προς όλες τις χώρες των οποίων απαιτείται η συνεργασία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, να προχωρήσουν σε αυτή την συνεργασία με ειλικρίνεια γιατί οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν.
Με το υιοθετηθέν ψήφισμα, η Συνέλευση καλωσορίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε σχέση, μεταξύ άλλων, με τους αγνοούμενους της Κύπρου συνεπεία του πολέμου με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως, μέσα από αυτές τις αποφάσεις, τονίζεται η ευθύνη χωρών να φροντίσουν για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων καθώς και η ευθύνη που φέρουν αν δεν το πράξουν, όσα χρόνια και αν περάσουν από την εξαφάνιση.
Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης πως σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της τύχης των αγνοουμένων σε χώρες όπως η Κύπρος, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Σερβία, η Κροατία κ.ά., ενώ παράλληλα η ολομέλεια της ΚΣΣΕ θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες όσον αφορά θέματα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση των οικογενειών των αγνοουμένων στο επίκεντρο όλων των ερευνών για τη διακρίβωση της τύχης τους, τη θέσπιση συγκεκριμένης σχετικής νομοθεσίας από χώρες μέλη του Οργανισμού, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα των οικογενειών των αγνοουμένων να γνωρίζουν, την αναγνώριση κάθε αγνοουμένου ως νομική προσωπικότητα, την κωδικοποίηση της βίαιης εξαφάνισης ως ποινικό αδίκημα, την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης και τη μη αμνηστία ή απαλλαγή τους από την ευθύνη που τους βαραίνει.
Η Συνέλευση καλεί επίσης τις εμπλεκόμενες χώρες και τις ντε φάκτο Αρχές να συμβάλουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, και όπου είναι δυνατό να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση των οστών των αγνοουμένων και την επιστροφή τους στις οικογένειές τους.