18/10/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζ. Αιμιλιανίδου στο 7ο Διεθνές Συνέδριο SFESE στην Κύπρο

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 7ο Διεθνές Συνέδριο SFESE (Safety – Fire – Ergonomics – Safety & Health – Environment), το οποίο διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας και στο όποιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.

Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογο έργο στην προώθηση της πρόληψης των κινδύνων στην εργασία και στη δημιουργία και καλλιέργεια συνείδησης ασφάλειας γενικότερα. Μέσα από μια σειρά από δράσεις του, οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση, στην ανταλλαγή απόψεων και στην πληροφόρηση πάνω στις νέες εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, συμβάλλει στις προσπάθειες του Υπουργείου για προώθηση των θεμάτων αυτών. Παράδειγμα των δράσεών του Συνδέσμου αποτελεί το σημερινό συνέδριο, που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός.

Βασικός και διαχρονικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων είναι η συνεχής και σταθερή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας. Το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με άλλους φορείς, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Είναι με αυτήν τη συνεργασία που επιτεύχθηκε μείωση του δείκτη συχνότητας εργατικών ατυχημάτων κατά 27%, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του 25%, που τέθηκε στη Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2007-2012. Με τη συνεργασία αυτή σχεδιάζουμε τώρα τη νέα Στρατηγική της Κύπρου 2013-2020 που σύντομα θα προωθήσουμε για υπογραφή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων και ότι καθένας μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις δραστηριότητες που διεξάγει. Η μαζική συμμετοχή στο σημερινό συνέδριο, και σε άλλα συνέδρια, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει και τη σημασία που δίνουν εργοδότες και εργαζόμενοι στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Πέρα από την προώθηση της πρόληψης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποδίδει μεγάλη σημασία και στη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της εργασίας, όσον αφορά τους γνωστούς αλλά και τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους στους χώρους εργασίας, ώστε να προωθούνται έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Οι νέες εργασιακές συνθήκες απαιτούν αλλαγές στις τεχνικές, οργανωτικές και πολιτικές προσεγγίσεις, για να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την απόφαση των διοργανωτών του συνεδρίου να ασχοληθούν με τα θέματα ασφάλειας και υγείας, τα οποία σχετίζονται με την εξόρυξη, τη μεταφορά και την αποθήκευση υδρογονανθράκων, που αποτελούν ένα πολύ επίκαιρο τομέα για την Κύπρο καθώς η επιβεβαίωση της ύπαρξης Φυσικού Αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγεί στη δημιουργία ευοίωνων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για την καλύτερη αξιοποίηση των προοπτικών είναι η ύπαρξη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το πλαίσιο τα θέματα ασφάλειας και υγείας έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Μέσα από την κατάλληλη κατάρτιση και ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων εξασφαλίζονται ασφαλείς και υγιείς εργασιακές συνθήκες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με την αυξημένη παραγωγικότητα, που αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει σε πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και μέσα από τις ασφαλείς και υγιείς συνθήκες. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις στα θέματα αυτά. Είμαι πεπεισμένη ότι, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, σε ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους τους πολίτες, θα έχουμε την ενεργό συμπαράσταση όλων.

Συνέδρια όπως το σημερινό, φέρνουν σε επαφή επαγγελματίες και επιστήμονες στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης ατυχημάτων στον εργασιακό χώρο και αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών στα θέματα ασφάλειας και υγείας στους νέους, για την Κύπρο, τομείς της εξόρυξης, μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογονανθράκων. Παράλληλα, προάγουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παρέχουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών προς όφελος όλων των συντελεστών της οικονομίας.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι, από τις παρουσιάσεις των θεμάτων και από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την ασφάλεια και υγεία στην Κύπρο.

Από την πλευρά μου σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μελετήσει με μεγάλη προσοχή τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

Συγχαίρω ξανά τους διοργανωτές και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.