17/10/13

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ παρουσίασε το Πακέτο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ κ. Stefan Fule παρουσίασε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου το Πακέτο Διεύρυνσης της Επιτροπής, στο οποίο περιλαμβάνοντας Εκθέσεις Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου κατά πόσον η ΕΕ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Fule απάντησε ότι αναμφίβολα η ΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια, μαζί με τους εταίρους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, προκειμένου αυτή τη φορά να υπάρξουν αποτελέσματα. Αναμένουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενθαρρυντική η συμφωνία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Άγκυρας και Αθήνας για συναντήσεις με τους διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη. Ευελπιστώ, είπε, ότι αυτή τη φορά η διαδικασία θα φέρει την πολυαναμενόμενη λύση στο διαιρεμένο νησί.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ο Επίτροπος Fule τόνισε ότι εάν η Τουρκία εκπληρώσει την εν λόγω υποχρέωσή της, τότε την επόμενη ημέρα η Επιτροπή θα παρουσιάσει πρόταση στα κράτη μέλη για το «ξεπάγωμα» των οκτώ κεφαλαίων.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον αναμένεται το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22 στις 5 Νοεμβρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου είναι δυνατό καθώς, η καταρχήν απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τον Ιούνιο. Ελπίζω ότι το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 22 Οκτωβρίου, είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανοίγματος του κεφαλαίου.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σκεπτικό πίσω από την εισήγηση της Επιτροπής για άνοιγμα των Κεφαλαίων 23 και 24, ιδιαίτερα υπό το φως των γεγονότων στο Πάρκο Γκεζί, ο κ. Φούλε τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των εν λόγω κεφαλαίων, τονίζοντας ότι η καλύτερη απάντηση στα γεγονότα του Μαΐου και Ιουνίου είναι περισσότερη, και όχι λιγότερη, εμπλοκή από πλευράς ΕΕ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Πακέτου Διεύρυνσης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Φούλε, μεταξύ άλλων, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, ως ακολούθως: «Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει η επίτευξη προόδου ως προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή είναι καίριας σημασίας η Τουρκία να εκπληρώσει την υποχρέωση πλήρους εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η Επιτροπή αναμένει από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης για μια συνολική διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στη διαδικασία, εφόσον οι δύο πλευρές το ζητήσουν και τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιοι
».