4/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στα εγκαίνια της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου

Με μεγάλη χαρά δράττομαι απόψε της ευκαιρίας να επικοινωνήσω με Κύπριους και ξένους επιχειρηματίες και επισκέπτες, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.


Η Διεθνής Έκθεση, η οποία έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς θεσμούς στον τόπο μας, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μας μετά την τουρκική εισβολή. Έρχεται λοιπόν τώρα να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά τη σημασία της. Καλείται να καταστεί και πάλι ο καταλύτης που θα υποβοηθήσει στην αναχαίτιση της αρνητικής πορείας της κυπριακής οικονομίας, μέσω της διεύρυνσης των εμπορικών μας σχέσεων με γειτονικές και άλλες χώρες, αλλά και της δημιουργίας ευκαιριών για νέες συνεργασίες μεταξύ του εμποροβιομηχανικού κόσμου.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ως ένα από τα παραγωγικά Υπουργεία του τόπου, με πολλαπλές αρμοδιότητες, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη συλλογική προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας μας και επανάκτηση της αξιοπιστίας του κράτους μας.

Μεταξύ άλλων, εφαρμόζουμε πολιτικές και μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, μέσω σχεδίων χορηγιών που χρηματοδοτούνται με εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους. Στόχος μας είναι η τεχνολογική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων και η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών προϊόντων.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για περαιτέρω στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, προωθεί την απλοποίηση και επιτάχυνση της υλοποίησης των υφιστάμενων μέτρων, καθώς και την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Παράλληλα, υιοθετούμε επιπρόσθετα μέτρα και δράσεις, που αφορούν στην ουσιαστικότερη στήριξη και ενίσχυση, κυρίως, της νεανικής επιχειρηματικότητας, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του υψηλού επιπέδου μόρφωσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και με στόχο την ανακοπή πιθανού κύματος μετανάστευσης της νέας γενιάς.

Εθνικά και κοινοτικά κονδύλια αξιοποιούνται, επίσης, για την εφαρμογή μέτρων για προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, με έμφαση στα φρέσκα γεωργικά προϊόντα και στα μεταποιημένα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας. Σήμερα, που οι χρηματοπιστωτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες έχουν πληγεί καίρια, το Υπουργείο μας έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες του για την προώθηση, ειδικά, των ιατρικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του τουρισμού, με την εφαρμογή μιας ενισχυμένης προωθητικής εκστρατείας στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ο τουρισμός μας, παρά την ευαισθησία που τον διακρίνει σε εξωγενείς παράγοντες, απέδειξε διαχρονικά ότι αποτελεί την υπηρεσία με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου επηρέασαν δυσμενώς το τουριστικό ρεύμα το 2013, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες, τόσο της Κυβέρνησης όσο και όλων των αρμόδιων φορέων, περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό η ζημιά. Οι προοπτικές δε για το 2014, καθώς και για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι ιδιαίτερα θετικές. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται άλλωστε και τα επιπρόσθετα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες και η παραχώρηση πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην τουριστική βιομηχανία.

Ο τομέας της ενέργειας, αναμένεται ότι θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια τον πλέον καθοριστικό ρόλο στους σχεδιασμούς μας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Η παρούσα οικονομική συγκυρία επιβάλλει από την πλευρά μας προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις όσον αφορά στην ενεργειακή μας στρατηγική, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ενεργειακών μας υποδομών, τη βέλτιστη αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Κλείνοντας, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Διεύθυνση και το προσωπικό, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων για την άρτια και εμπλουτισμένη διοργάνωση της φετινής Έκθεσης. Είμαι βέβαιος ότι η Έκθεση του 2013 θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, συμβάλλοντας σημαντικά στις προσπάθειές μας ανάκαμψη.

Καλωσορίζω, τέλος, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, εκθέτες και επισκέπτες και εύχομαι σε όλους την ευόδωση των στόχων και προσδοκιών σας.