2/9/13

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ συναντήθηκε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ) κ. Yuli-Yoel Edelstein, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και μέλη της νεοσυσταθείσας Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ
στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ.κ. Πρόδρομο Προδρόμου, Γιώργο Λουκαΐδη, Αδάμο Αδάμου και Δημήτρη Συλλούρη. Τον κ. Edelstein συνοδεύουν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Michael Harari καθώς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Κνεσσέτ.

Ο κ. Νεοφύτου καλωσόρισε τον κ. Edelstein, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή του ιστορική και τονίζοντας ότι Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται κοινές αξίες και αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η εκατέρωθεν δημιουργία Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια θα συνδράμει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ για τη στήριξη που παρέχει το Ισραήλ στην Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικότατο παράγοντα της στενής συνεργασίας των δύο κρατών.

Ο κ. Edelstein εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προηγηθείσα υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Κνεσσέτ και Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την πρόνοια του Πρωτοκόλλου για αναβάθμιση των εκατέρωθεν επαφών και ανταλλαγών μέσω της δράσης των Ομάδων Φιλίας. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Edelstein, είναι πολύ κοντινός γείτονας του Ισραήλ, αλλά και το μοναδικό σύνορό του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, συνέχισε, δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα ενέργειας, αλλά διευρύνεται διαρκώς προς το κοινό όφελος των δύο λαών.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για τα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα για την εξελισσόμενη κρίση στη Συρία και την επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος. Ο κ. Edelstein ανέφερε ότι η όποια λύση δοθεί στο μεσανατολικό ζήτημα θα πρέπει να αφορά και να εμπλέκει όλους τους παράγοντες στην περιοχή, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και ασφάλεια.

Κλείνοντας τη συνάντηση και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό όφελος για τους δύο λαούς.