2/9/13


Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ) υπεγράφη σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων
. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν, εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου ο Πρόεδρος κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου και εκ μέρους της Κνεσσέτ ο Πρόεδρος του σώματος κ. Yuli-Yoel Edelstein, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπίας. Το Πρωτόκολλο περιλαμβάνει πρόνοια για σύσταση Ομάδας Φιλίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.


Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες που είχαν με τον Ισραηλινό ομόλογο του διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κρίσιμη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή μας. «Μια ταύτιση που πηγάζει από την προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της εμπέδωσης στη περιοχή μας συνθηκών σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης», δήλωσε ο κ. Ομήρου. Κατά την συνάντηση συζητήθηκε επίσης η επέκταση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και των δύο Κοινοβουλίων ειδικότερα, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ιστορικό βήμα για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων την υπογραφή του πρωτοκόλλου με τη δημιουργία της Ομάδας Φιλίας μεταξύ των Κοινοβουλίων, η οποία θα έχει τακτικές συναντήσεις στη Κύπρο και το Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο κ. Yuli-Yoel Edelstein εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας την ως απόδειξη των κοινών προσπαθειών και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ», ανέφερε. Στόχος της παρούσας συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση των δεσμών των δύο χωρών και η προώθηση της συνεργασίας στα υψηλοτέρα στρώματα των δύο Κυβερνήσεων, δήλωσε.

Το Ισραήλ και η Κύπρος υποστηρίζουν η μια χώρα την άλλη, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της ασφάλειας της περιφερειακής συνεργασίας της ισότητας και της δημοκρατίας ανέφερε ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ, υπογραμμίζοντας ότι Κύπρος και Ισραήλ συνεργάζονται μέσα από εταιρική σχέση σε τομείς όπως η ασφάλεια, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο τομέας των υδάτων και ο γεωργικός τομέας.

Τέλος ο κ. Yuli-Yoel Edelstein εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ανακάμψει τάχιστα από τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα.