2/9/13


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) οι οποίοι του επέδωσαν την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για το 2012.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Παύλος Παπαγεωργίου είπε: «Για το 2012 υπήρξε ουσιαστική δουλειά της ΕΔΥ και παρόλο ότι έγινε η θέσπιση της νομοθεσίας για παγοποίηση της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού η Επιτροπή συνέχισε να εκτελεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της στα διάφορα θέματα που ορίζει ο Νόμος.

Όσον αφορά τις θέσεις πρώτου διορισμού υπήρχαν ορισμένες των οποίων η πλήρωση είχε ήδη ξεκινήσει, και πληρώθηκαν περίπου 23. Υπήρξε, επίσης, πλήρωση 1162 θέσεων προαγωγών. Υπήρξαν αφυπηρετήσεις, οι οποίες από το 2011 αυξήθηκαν κατά 75% λόγω πρόωρων αφυπηρετήσεων.

Το 2011 οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 344 και το 2012 ανήλθαν σε 734. Για το 2013 οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 730, κάτι που σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να υπερβούν και τις χίλιες. Το πρόβλημα με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις είναι ότι δεν φεύγουν υπάλληλοι που περισσεύουν, από εκεί που μπορούν να φύγουν. Φεύγουν ικανά, καταξιωμένα στελέχη που έχουν ακόμα λίγα χρόνια να αφυπηρετήσουν και παραμένουν κενά στο Τμήμα τους και δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Άλλος τομέας με τον οποίο ασχολήθηκε η ΕΔΥ είναι οι πειθαρχικές υποθέσεις, οι οποίες αυξάνονται συνέχεια. Για το 2012 ήταν 14, αλλά είναι σημαντικός ο όγκος εργασίας που γίνεται για την κάθε πειθαρχική υπόθεση».
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταθέσεων, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, «τώρα λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων τα διάφορα Τμήματα υποχρεούνται να προβούν σε μεταθέσεις από επαρχία σε επαρχία για να πληρώσουν τα κενά. Εχουν δικαίωμα οι υπάλληλοι να φέρουν ένσταση και εμείς εξετάζουμε τις ενστάσεις».

Αναφορικά με τις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι το 2012 υπήρξε αύξηση κατά 12 υποθέσεις σε σχέση με το 2011, και πρόσθεσε: «Οι ακυρωτικές αποφάσεις που είχαμε, όχι μόνο για υποθέσεις του 2012 αλλά και προηγούμενων χρόνων, ήταν 75, εκ των οποίων το 40% οφείλετο στην πάσχουσα σύσταση του Διευθυντή του Τμήματος. Η ΕΔΥ κάνει επανεξέταση και κατά κύριο λόγο συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου, νοουμένου ότι η ακύρωση της πρόσληψης οφείλεται σε ουσιαστικούς λόγους.

Πρέπει να πω ότι αν και το προσωπικό της ΕΔΥ έχει μειωθεί κατά οκτώ άτομα το 2012, εντούτοις η παραγωγικότητα, λόγω και του εκσυγχρονισμού των μέσων που έχει γίνει στην ΕΔΥ, είναι πολύ καλή σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού. Επίσης, υπάρχουν άριστες σχέσεις των μελών της Επιτροπής με το προσωπικό και τον Γραμματέα της ΕΔΥ καθώς και αρμονικότατη συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΔΥ. Η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουν ληφθεί κατά το 2012 ήταν ομόφωνες.

Όσον αφορά τα θέματα που εξέτασε η ΕΔΥ, υπήρξε σημαντική αύξηση το 2012. Εξετάστηκαν 3709 θέματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2008 μέχρι σήμερα».

Ερωτηθείς για τους λόγους των πρόωρων αφυπηρετήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε: «Κατά κύριο λόγο φοβούνται τη φορολόγηση ή την αποκοπή ή τον τερματισμό του εφάπαξ. Και, δυστυχώς, για όσους είναι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορεί το Τμήμα να μην εγκρίνει το αίτημα για πρόωρη αφυπηρέτηση. Ωστόσο, για υπαλλήλους κάτω των 60 ετών έχει δικαίωμα ο Διευθυντής του Τμήματος να αρνηθεί την αφυπηρέτηση, νοουμένου ότι προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος.

Δυστυχώς, για όσες αφυπηρετήσεις ήρθαν κοντά μας δεν υπήρξε ούτε μια στην οποία να φέρει ένσταση ο οικείος Διευθυντής. Άρα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εγκρίνουμε την αφυπηρέτηση».

Ερωτηθείς αν για τις περισσότερες πειθαρχικές υποθέσεις υπάρχει κατάληξη, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε: «Οι περισσότερες εκδικάστηκαν, μένουν 2-3 υποθέσεις για το 2012. Το 2012 ξεκαθαρίσαμε όλες τις καθυστερημένες υποθέσεις. Λόγω του ότι υπήρξε παγοποίηση στις προσλήψεις ασχοληθήκαμε με όλα τα άλλα θέματα και έχουμε ξεκαθαρίσει σχεδόν όλες τις παλιές υποθέσεις που χρόνιζαν στην ΕΔΥ».

Κληθείς να πει σε τι αφορά η πλειοψηφία των πειθαρχικών υποθέσεων, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε ότι αφορούν σε θέματα συμπεριφοράς, καταχρήσεων, δόλου και άλλα.