2/9/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, με θέμα την ενδιάμεση λύση για το φυσικό αέριο με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Έγινε σήμερα το πρωί μια ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με βασικό αντικείμενο την ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας και της επιθυμίας του Προέδρου, από την πρώτη μέρα ανάληψης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που θα κάνει και την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δώσει ανάσες στα νοικοκυριά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) και ως Κυβέρνηση, όπως προνοεί και ο Νόμος, λάβαμε τις ανεξάρτητες απόψεις του Συμβούλου της Κυβέρνησης γι’ αυτά τα θέματα, που είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Σύμφωνα και με τις απόψεις της ΡΑΕΚ, τόσο οι παραδοχές της ΑΗΚ όσο και το αποτέλεσμα της απόφασης της διαδικασίας της ΔΕΦΑ κρίνονται λογικά. Κατʼ επέκταση, η ΔΕΦΑ μπορεί τώρα να προχωρήσει να λάβει τις αποφάσεις που η ίδια πιστεύει πως θα είναι προς όφελος του Οργανισμού και του δημοσίου συμφέροντος, γενικότερα».


Ερωτηθείς αν η πρόταση για ενδιάμεση λύση κρίθηκε ασύμφορη, ο κ. Υπουργός είπε: «Εχει επιβεβαιωθεί από τη ΡΑΕΚ ότι οι παραδοχές και το αποτέλεσμα είναι λογικά», ενώ κληθείς να πει ποια είναι τα επόμενα βήματα, είπε: «Έχει κατατεθεί έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Κατʼ αρχάς, θα πρέπει η ΔΕΦΑ να προχωρήσει με τις διαδικασίες της, όπως θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο, και μετέπειτα θα δούμε διάφορες επιλογές ξανά για τη συνολική προσπάθεια μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με τον δεύτερο προσφοροδότη, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αυτά θα τα αφήσουμε στη διαδικασία που θα αποφασίσει η ΔΕΦΑ».

Ερωτηθείς, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε ήδη ενώπιον μας άλλες επιλογές, τις οποίες θα εξετάσουμε αν αυτή η διαδικασία δεν καταλήξει σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Εξάλλου, σε ερώτηση για τις επιλογές της ΔΕΦΑ, η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ κα Ελένη Βασιλειάδου είπε: «Θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες βάσει αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Επειδή έχουμε ένα διαγωνισμό και έχουμε υπογράψει έγγραφα εμπιστευτικότητας, να μου επιτρέψετε να μην μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Θα καλέσουμε και πάλιν το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσουμε πού είμαστε σήμερα μετά από τις διαβουλεύσεις και ενημερώσεις που είχαμε, έτσι ώστε να πάρουμε αποφάσεις για τα μετέπειτα στάδια». Ερωτηθείσα, είπε ότι «η διαδικασία μας προνοεί ότι θα μπορούμε να πάμε και σε δεύτερο και σε άλλο προσφοροδότη που εμείς κρίνουμε».

Σε ερώτηση είπε ότι «αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ασύμφορο», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα νέας διαδικασίας, αλλά συνέχισής της, ενώ σε άλλη ερώτηση επισήμανε ότι «προσπαθούμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και δουλεύουμε συνέχεια. Όμως, υπάρχουν θέματα σωστών διαδικασιών, διερευνήσεων σε τεχνο-οικονομικά θέματα, όλα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά, πρέπει να προχωρούμε γρήγορα και φρόνιμα».

Κληθείσα να πει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης, η κα Βασιλειάδου είπε: «Ευελπιστώ σε μερικές βδομάδες να έχουμε καταλήξει στο αν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας ή όχι. Μπορεί να είναι και μέρες. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες και οι εμπλεκόμενοι».

Πρόσθεσε επίσης: «Είναι πολύ δύσκολο το θέμα μας, διότι η κατανάλωσή μας είναι μικρή και έχει μειωθεί λόγω των συνθηκών της κρίσης. Χρειαζόμαστε υποδομές που αυξάνουν το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση, λόγω και του περιορισμένου χρόνου για τον οποίο τη ζητούμε. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, αλλά δεν είναι αδύνατες. Αν οι συγκεκριμένοι παροχείς φυσικού αερίου μπορέσουν και δώσουν μια ικανοποιητικά χαμηλή τιμή, θα μπορούσε να δουλέψει. Αυτό εξαρτάται από τους προσφοροδότες μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Γιώργος Σιαμμάς είπε ότι η ΡΑΕΚ παρακολουθεί ως εποπτεύουσα Αρχή και κρίνει τα αποτελέσματα της διαδικασίας της ΔΕΦΑ. Πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ εξέτασε τα στοιχεία και εξέδωσε την ανεξάρτητη γνώμη της που κατέθεσε στη σημερινή σύσκεψη. «Το συμπέρασμα είναι ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας δεν οδηγείται ο τόπος σε κάποια ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ. Στέλιος Στυλιανού είπε ότι «η σημερινή σύσκεψη ήταν μια επιβεβαίωση της ορθότητας των δεδομένων και του τρόπου που εργάζεται η ΑΗΚ όσον αφορά τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής».

Πρόσθεσε επίσης ότι «η ΑΗΚ δούλεψε επαγγελματικά και σωστά για να βρούμε την κατάλληλη λύση για το συμφέρον του τόπου».