24/9/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Τουρισμού κ. Γ. Λακκοτρύπη στην ετήσια Γ. Σ. του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην ετήσια Γενική σας Συνέλευση. Ο Σύνδεσμός σας, με την έντονη δραστηριοποίηση και τη δυναμική παρουσία στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας, αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους κυριότερους συντελεστές του κυπριακού τουρισμού. Δράττομαι, λοιπόν, σήμερα της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω θερμά για την πολύτιμη συνεισφορά σας όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Γνωρίζετε καλά ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τον τουρισμό μας, με αρκετές ιδιαιτερότητες και προβλήματα. H αρχική εικόνα, για μια ικανοποιητική από πλευράς αποτελεσμάτων τουριστική χρονιά, κάπου άρχισε να αλλάζει μετά από τις απρόσμενες αποφάσεις του Eurogroup. Είναι γεγονός ότι οι εβδομάδες που ακολούθησαν τις αποφάσεις αυτές έφεραν μια ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με τη ροή των κρατήσεων. Η έγκαιρη όμως και αποφασιστική παρέμβασή μας, πιστεύω ότι περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη ζημιά και επανέφερε σε κανονικούς ρυθμούς τις κρατήσεις, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Δεν αμφισβητούμε ότι κατά την εν λόγω περίοδο χάθηκε κάποιο έδαφος. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι με συντονισμένες και καλά μελετημένες ενέργειες προσπαθούμε να το επανακτήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Το άλλο θέμα το οποίο μας απασχολεί είναι βεβαίως οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία και ο τρόπος προβολής τους από τα ξένα, κυρίως, αλλά και μερικές φορές τα εγχώρια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Εμείς, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις σε σχέση με αυτό το σοβαρό θέμα και λαμβάνουμε μέτρα έτσι ώστε να διαχέεται παντού το μήνυμα ότι η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός και κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει για την ασφάλεια, την ξεγνοιασιά και την ηρεμία των επισκεπτών μας.

Επιτρέψτε μου τώρα να αναφερθώ ειδικότερα στον Σύνδεσμό σας και, συγκεκριμένα, στις θέσεις που κατά καιρούς υποβάλλετε στην Κυβέρνηση και στον ΚΟΤ για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τουριστικό τομέα. Θα ήθελα από το βήμα αυτό να σας διαβεβαιώσω ότι οι απόψεις και ανησυχίες σας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και μελετώνται με μεγάλη προσοχή, με στόχο τη λήψη των αποφάσεων εκείνων που θα έχουν όφελος για τον τομέα, την οικονομία και τον τόπο μας γενικότερα. Παράλληλα, σας τονίζω ξανά ότι είμαστε στη διάθεσή σας για να ακούμε τις κατά καιρούς τοποθετήσεις σας και να συζητούμε θέματα που κατά την άποψή σας πρέπει να προσεχθούν. Κοινοί είναι οι στόχοι και τα οράματά μας για τον τομέα και μαζί θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να φτάσουμε στα σημεία που όλοι επιθυμούμε.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό ένα θέμα που σας αφορά άμεσα και έχει να κάνει με το ύψος της εγγυητικής για τα τουριστικά γραφεία. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας ότι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες αρκετά τουριστικά γραφεία αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προωθούμε τροποποίηση του νόμου, μετά και από δικά σας διαβήματα, έτσι ώστε η εγγυητική να επανέλθει στο ποσόν των €20.000. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι ήδη έτοιμο και θα προωθηθεί σύντομα μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί όλους τους εταίρους στην τουριστική βιομηχανία, εδώ και δεκαετίες, είναι το θέμα του χειμερινού τουρισμού. Θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του ΚΟΤ να δουλέψουμε σκληρά για να φέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί ήδη σχετικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται, όμως, για ζήτημα που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, και είναι αρκετοί οι εμπλεκόμενοι, για να γίνουν βήματα προόδου. Ευελπιστώ ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν οι βάσεις για να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μια εθνική πλέον στρατηγική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης της εποχικότητας.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να στείλω ένα ακόμη μήνυμα: Η κρίση που τώρα επικρατεί, ίσως να κρύβει και κάποιες ευκαιρίες για τον τουρισμό μας. Ο κάθε κλάδος, λοιπόν, του τουριστικού τομέα ας ψάξει να βρει και να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες για να καταστεί ο τουρισμός μας ακόμη πιο δυνατός και ανταγωνιστικός.