4/9/13

Αγαπητοί εθνοφύλακες,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που μου δίδεται σήμερα η ευκαιρία να παρευρεθώ σε μια ξεχωριστή τελετή κατά την οποία τιμάται και εκθειάζεται η εθελοντική προσφορά σας προς την ημικατεχόμενή μας πατρίδα.

Υπηρετήσατε την Εθνική Φρουρά επί σειρά ετών και ταυτίσατε την προσωπική σας προσπάθεια με τους διαχρονικούς αγώνες επιβίωσης που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία από ιδρύσεώς της. Κάνατε το «υπέρ βωμών και εστιών» σύνθημα ζωής και είχατε ενεργό συμμετοχή στις προσπάθειες της πατρίδας για ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Στις δύσκολες μέρες που διέρχεται ο τόπος μας, αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για τη μειοψηφία των νέων μας οι οποίοι επηρεάζονται από φωνές ευδαιμονίας και οδηγούνται σε εύκολες διεξόδους. Είστε ο πυρήνας που αντιστέκεται στο ανησυχητικό φαινόμενο της φυγοστρατίας και μπροστά στο ψεύτικο και το εφήμερο προβάλλετε το αληθινό, το συνεχές και ανιδιοτελές του υπηρεσιακού χρέους. Τη συνέπεια και την υπευθυνότητα που σας διακατέχει ως σύνολο και ως άτομα ξεχωριστά. Την υπέρμετρη αγάπη και αφοσίωση προς την πατρίδα, που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Η παραμονή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στο νησί μας αποτελεί συνεχή απειλή κατά της ασφάλειας αλλά και μόνιμη παραβίαση κάθε αρχής δικαίου. Τούτος είναι και ο κύριος λόγος που επιβάλλει την αναγκαιότητα συνεχούς επαγρύπνησης και μέριμνας για ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης ώστε η Εθνική Φρουρά να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας. Να συνεχίζει να αποτελεί αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη και να ενισχύει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας για δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενός προβλήματος εισβολής και κατοχής που για 39 ολόκληρα χρόνια κρατά την πατρίδα μας όμηρο της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και απαγορεύει την επανένωση της πατρίδας μας.

Αυτόν ακριβώς τον σκοπό εξυπηρετεί και ο θεσμός της Εθνοφυλακής, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής Φρουράς. Χάρη στη δική σας θέληση και αφοσίωση πέτυχε τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί και αφορούσαν στην οργάνωση και υπεράσπιση των κατοικημένων περιοχών κατά μήκος της Προκεχωρημένης Αμυντικής Γραμμής.

Ως εκ τούτου, η παραμονή και η προσφορά σας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς αποτελεί πρότυπο πατριωτικής στάσης που δείχνει τον δρόμο της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας στις επερχόμενες γενιές των εθνοφρουρών μας.

Ως Υπουργός Άμυνας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια που καταβάλατε για τη διατήρηση και βελτίωση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς μας καθιστά υπόχρεους απέναντι στη συνέπεια της πολύτιμης προσφοράς σας και μας οπλίζει με τις απαραίτητες δυνάμεις για να συνεχίσουμε τον αγώνα για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την ανεκτίμητη προσφορά σας και σε ένδειξη ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης σας εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες της κυπριακής Πολιτείας, η οποία και σας απονέμει τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνεχή προσφορά σας προς την Εθνική Φρουρά και την πατρίδα μας. Σας συγχαίρω και εύχομαι σε όλους σας υγεία και κάθε επιτυχία, σε εσάς προσωπικά και στις οικογένειές σας.