5/9/13

Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει



Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης Υπηρεσιών Μετεωρολογικού Ραντάρ

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει υπογράψει, στις 25 Ιουνίου 2013, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, σύμβαση παροχής Υπηρεσιών Μετεωρολογικού Ραντάρ, με την Space Hellas Α.Ε..  Η διάρκεια της σύμβασης είναι 13 χρόνια και έχει ύψος €4.520.000,00 πλέον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης ο ανάδοχος οργανισμός υποχρεούται μέχρι τον Μάρτιο 2014 να εγκαταστήσει, να θέσει σε λειτουργία και να συντηρεί, μέχρι το τέλος της σύμβασης, δύο μετεωρολογικά ραντάρ, στις παρυφές των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, και να δίνει, σχεδόν πραγματικού χρόνου, απεικονίσεις ραντάρ και άλλες πληροφορίες στη μονάδα πρόγνωσης καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η υλοποίηση της σύμβασης κρίνεται αναγκαία αφού αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί νέα δυναμική και ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, κυρίως στους τομείς της βραχείας πρόγνωσης καιρού και της έκδοσης προειδοποιήσεων επικίνδυνου καιρού, της ασφάλειας των υπερπτήσεων στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας (Nicosia F.I.R.) αλλά και των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Σημειώνεται ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι ο ορισμένος  από την Κυπριακή Δημοκρατία πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας με βάση τους Κανονισμούς του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού και πιστοποιημένος φορέας από την Εθνική Εποπτική Αρχή. Επίσης, η Υπηρεσία διατηρεί σύστημα ποιότητας τύπου ISO:9001  για τις παρεχόμενες μετεωρολογικές και κλιματολογικές υπηρεσίες προς τους τομείς της αεροναυτιλίας, της ναυτιλίας αλλά και προς το ευρύ κοινό.  Γι’ αυτό και η υλοποίηση της σύμβασης θεωρείται αναγκαία τόσο για τη διατήρηση όσο και την αύξηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, όπως αυτή καθορίζεται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Ως απόρροια των πιο πάνω πιστοποιήσεων η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακτά από το Eurocontrol σε ύψος 64% κάθε δαπάνη που αναφέρεται σε θέματα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας και ως εκ τούτου η δαπάνη της Σύμβασης θα ανακτηθεί σταδιακά κατά το πιο πάνω ποσοστό.
Η υπογραφή της σύμβασης κρίνεται ως επωφελής όχι μόνο για τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά γενικότερα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

-------------------------------------