24/9/13

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε χθες σε Υπουργική Συνάντηση της Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων στον χώρο της Γαλλοφωνίας, την οποία συγκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Κονγκό υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Υπουργικής Συνόδου των γαλλόφωνων κρατών. Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε τοποθέτηση του στη διάρκεια της συνάντησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καταστάσεις στο Μάλι, Αίγυπτο, Λίβανο και Κονγκό.

Ακολούθως ο κ. Κασουλίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Jan Eliasson. Ο κ. Υπουργός επεξήγησε στον κ. Eliasson, εν όψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις θέσεις της πλευράς μας όσον αφορά την ανάγκη οι δύο διαπραγματευτές να προετοιμάσουν όπως πρέπει τη συνάντηση των δύο ηγετών, να διαπραγματευτούν ένα κείμενο διακήρυξης και να συμφωνήσουν τη μεθοδολογία πάνω στην οποία θα γίνουν οι συζητήσεις από εδώ και εμπρός, για μια ολιστική προσέγγιση και όχι με ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε θέματα διακυβέρνησης.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι πρέπει να γίνονται παράλληλα προσπάθειες για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων με τα εξής τρία σημαντικά στοιχεία: α) με την απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του διαπραγματευτή και Τουρκίας β) με την προώθηση της πρότασης για την Αμμόχωστο και γ) με την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της ΕΕ στις συνομιλίες.

Εξάλλου ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση χθες το πρωί με την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee) στη διάρκεια της οποίας ο κ. Υπουργός εξήγησε τη νέα πολιτική της Κύπρου στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ.
Αργότερα το απόγευμα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την ενεργειακή διπλωματία κ. Amos Hochstein με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενέργειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών το μεσημέρι παρακάθισε στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.