24/9/13

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη

Στις θέσεις του για το Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για καλή προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών καθώς και στα μέτρα που λαμβάνονται για ανάκαμψη της οικονομίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του χθες προς τα μέλη της διακεκριμένης δεξαμενής σκέψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη. Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Richard Haas ο οποίος ως γνωστό διετέλεσε στο παρελθόν απεσταλμένος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ κ. Donald Reagan για το Κυπριακό. Τα μέλη του Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες κάλυπταν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων όπως οι επιπτώσεις από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και η παρούσα κατάσταση της οικονομίας, θέματα ενέργειας και οι προοπτικές από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, το Κυπριακό και ο ρόλος της Τουρκίας, και οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας New York Times, τα οποία ενημέρωσε εκτενώς για το Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες τις οποίες λαμβάνει για επανέναρξη του διαλόγου. Συζήτησαν επίσης ενεργειακά θέματα, το θέμα της οικονομίας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τους αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Κίνας, Ρωσίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε τις θέσεις του στο Κυπριακό και ανέπτυξε στα πέντε Μόνιμα Μέλη την πρότασή του για την Αμμόχωστο. Στο γεύμα παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Ν. Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παναμά κ. Ricardo Martinelli με τον οποίο συζήτησαν θέματα αποφυγής διπλής φορολογίας και το θέμα συνεργασίας στο τομέα της ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγος του παρέστησαν χθες βράδυ στην καθιερωμένη δεξίωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και μέλη της ομογένειας τα οποία είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για στήριξη του Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Κύπρο με συνεισφορές άνω των 100,000 δολαρίων.