19/9/13

Ο Υπουργός Υγείας εκπροσώπησε την Κύπρο στην 63η Περιφερειακή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη


Ο Υπουργός Υγείας δρ Πέτρος Πετρίδης συμμετείχε από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στην 63η Περιφερειακή Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, εκτός από διοικητικά και οργανωτικά θέματα του Οργανισμού, συζητήθηκαν θέματα όπως η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα, οι ανισότητες σε θέματα υγείας και το πρόγραμμα εξάλειψης της ιλαράς και ερυθράς.

Στο επίκεντρο της φετινής Συνόδου ήταν η συζήτηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας των κρατών μελών λόγω της υπάρχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Σε παρέμβασή του ο δρ Πετρίδης σημείωσε την υποχρέωση των Υπουργείων Υγείας, παρά την οικονομική στενότητα, να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε φροντίδα υγείας. Τόνισε ακόμα ότι η αποτελεσματική διαχείριση και κατανομή των πόρων δεν μπορεί να είναι πανάκεια και πως τα συστήματα υγείας χρειάζονται επενδύσεις και διαθέσιμους πόρους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

Ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Περιφέρεια Ευρώπης κα Zsuzsana Jakab, κατά την οποία συζητήθηκαν οι τομείς της προωθούμενης συνεργασίας, στο πλαίσιο κυρίως των αναγκών που απορρέουν άμεσα ή έμμεσα από το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρόικα, καθώς και ο τρόπος υλοποίησής της. Η κ. Jakab εξέφρασε την ετοιμότητα του Οργανισμού για επιστημονική και τεχνική βοήθεια και ο δρ Πετρίδης την ικανοποίησή του για τη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας από τον διεθνή οργανισμό.