24/9/13

Χαιρετισμός της Διευθύντριας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών δρος Ε. Γαβριηλίδη στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Η2Ο»

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο πλαίσιο της αποστολής του για προβολή στόχων και προτεραιοτήτων των κυβερνητικών Τμημάτων, έχει συμβάλει στην εκστρατεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) για καλλιέργεια υδατικής συνείδησης, με την παραγωγή, σε συνεργασία με το ΤΑΥ, της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Η2Ο».



Θέμα της ταινίας, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα, είναι η υδατική πολιτική στην Κύπρο και το υδατικό ισοζύγιο. Αξιόλογο σημείο αναφοράς είναι ο μεγάλος αριθμός φραγμάτων, που μαζί με τις μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να δώσουν τις ποσότητες νερού που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του τόπου. Καθώς η γλώσσα της ταινίας είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, στηρίζονται παράλληλα οι λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας στο εκπαιδευτικό τους έργο, αφού το ντοκιμαντέρ αυτό θα εμπλουτίζει πλέον τις ταινιοθήκες των δημοτικών σχολείων.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο υδατικό ζήτημα, μέσα από την ταινία προβάλλεται η αειφορική διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ γίνεται περιγραφή του κύκλου του νερού και περνούν μηνύματα που συμβάλλουν στον στόχο αυτό.

Τα μηνύματα που περνούν μέσα από την ταινία είναι σημαντικά, όχι απλώς για το ευρύ κοινό, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά, δεδομένης και της σημασίας της καλλιέργειας υδατικής συνείδησης από την παιδική ηλικία. Μηνύματα που διδάσκονται στα σχολεία, όπως ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, ειδικά στην Κύπρο λόγω των συχνών ολιγομβριών, μπορούν να μεταφερθούν στα παιδιά με τρόπο ζωντανό και παραστατικό. Ανάμεσα στα μηνύματα της ταινίας είναι και το καθήκον του καθενός από εμάς να προστατεύουμε το νερό από τη ρύπανση, να το εξοικονομούμε και να το διαφυλάσσουμε και για τις επόμενες γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ψηφιακός δίσκος της ταινίας, στα ελληνικά και στα αγγλικά, διατίθεται δωρεάν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την εταιρεία παραγωγής Klein Mein, και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για το εξαίρετο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους.

Ευχαριστώ, επίσης, όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας.