1/8/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας για θέματα επικαιρότητας



Μετά το πέρας της σύσκεψης με τις Αγροτικές Οργανώσεις, ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Ο κ. Φωτίου συγκεκριμένα κλήθηκε  να σχολιάσει δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι Αμερικανική δεξαμενή Σκέψης (American Enterprise Institute) βλέπει πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω φυσικού αερίου, και μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας την Αμερικανική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει στην ουσία να ελέγξει τις κινήσεις των Τούρκων.  

Επίσης ερωτηθείς, σε συνδυασμό και με την προειδοποίηση από την Αμερικανική δεξαμενή σκέψης, για το πρόσφατο επεισόδιο με το ιταλικό πλοίο που παρενοχλήθηκε από τουρκική πυραυλάκατο ενώ ενεργούσε για λογαριασμό της cyta,  και το οποίο επεισόδιο δείχνει, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, να υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις,  ο Υπουργός απάντησε:
«Αυτές είναι απόψεις και προβληματισμοί μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης. Εμείς ασκούμε την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική στη βάση της διασφάλισης των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και των εθνικών συμφερόντων του τόπου.

Πιθανές ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό στόχο: τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Μια περιοχή που τα τελευταία χρονιά λόγω και των προκλήσεων και της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία αλλά και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι σε μια τροχιά αποσταθεροποίησης. Οι μέχρι στιγμής ενέργειες της Τουρκίας ασφαλώς κάθε άλλο παρά ενισχύουν αυτή την προσπάθεια για σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιοχή. Και βλέπουμε πραγματικά κινήσεις που καταστρατηγούν κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας. Συμπεριφέρεται η Τουρκία ως ταραξίας στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψει την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Θέλει να τρομοκρατήσει όσους συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα στο ενεργειακό επίπεδο, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και αξιώσεις, αλλά δημιουργώντας και ένταση στην περιοχή.

Με γνώμονα ασφαλώς αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις αλλά και τις καθημερινές απειλές και προκλήσεις των Τούρκων, έχοντας υπόψη ότι αυτές θα συνεχίσουν, κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται αλλά και από την άλλη -και το τονίζω με τον πιο έντονο τρόπο-  καμιά υποχώρηση από τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας, δεν θα γίνει αποδεχτή. Και ποτέ, μα ποτέ, ανεξάρτητα των δυσκολιών που περνά αυτός ο τόπος, αυτές οι προκλήσεις και εντάσεις δεν θα είναι τέτοιες για να μας πείσουν να απεμπολήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εμείς ενεργούμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Είναι η Τουρκία που παρανομεί και αυτό νομίζω το μήνυμα είναι που η κυπριακή Κυβέρνηση στέλλει σε όλους του οργανισμούς στα Ηνωμένα Έθνη αλλά και στην ίδια την ΕΕ».   

1/8/13