28/8/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 28/08/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί του Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2013», το οποίο προνοεί τη σταύρωση κονδυλίων για την ΑΤΗΚ και οι δαπάνες πλέον θα γίνονται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καλύτερος έλεγχος και η παρακολούθηση των δαπανών για καλύτερη οικονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΑΤΗΚ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αξιολόγησης των κινδύνων που τυχόν αναληφθούν από τον Οργανισμό αυτό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο-πρόταση του Υπουργού Οικονομικών με το οποίο επεκτείνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις και σε επίπεδο συμμετεχόντων, σε εγκεκριμένα ταμεία προνοίας.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρία μνημονιακά νομοσχέδια και πέντε μνημονιακούς κανονισμούς.

Σκοπός των προτεινόμενων νομοσχεδίων και κανονισμών είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης, ρύθμισης και εποπτείας των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) από την Υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς και στην εισαγωγή των απαραίτητων ρυθμίσεων για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των ΣΠΙ μέσω της απόκτησης κεφαλαίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επικύρωση της Συμφωνίας Εξώδικου Συμβιβασμού μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της Ασφαλιστικής Εταιρείας Eurosure Insurance Company Ltd, των αντασφαλιστών Swiss Reinsurance Company Ltd, σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών στη μονάδα 5 στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του εξώδικου συμβιβασμού για τη μονάδα 5, οι ασφαλιστές θα καταβάλουν στην ΑΗΚ το συνολικό ποσό των 19.500.000 ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεών της. (Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταβληθεί προς την ΑΗΚ ποσό 9.600.000 ευρώ, συνεπώς το ποσό που υπολείπεται να καταβληθεί είναι 9.900.000 ευρώ).

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταβάλει το ποσό των 14.625.000 ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων των αντασφαλιστών (subrogated claim) με την καταβολή 6 εξαμηνιαίων δόσεων των 2.437.000 ευρώ η καθεμιά, από 15 Ιουλίου 2014 μέχρι 15 Ιανουαρίου, 2017. Η Δημοκρατία δεν θα επιβαρυνθεί με οποιοδήποτε ποσό τόκου για τα εν λόγω ποσά».

Κληθείς να πει κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το θέμα συζητήθηκε, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Σε ερώτηση πότε θα πρέπει να εγκριθούν τα μνημονιακά νομοσχέδια και κανονισμοί από τη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να εγκριθούν πριν από το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.