5/7/13

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 05/07/2013

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας του περί φόρου προστιθέμενης αξίας έτσι ώστε να υιοθετηθεί προαιρετικό καθεστώς ταμειακής λογιστικής.

Το καθεστώς αυτό προβλέπει ότι ο παροχέας ή το πρόσωπο που παραδίδει τα αγαθά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ παρά μόνο όταν πληρωθεί για την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών.

Το μέτρο αυτό είναι υποβοηθητικό για τη συνέχιση της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων και αφορά επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τις 25 χιλιάδες ευρώ.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για τις επιχειρήσεις σε αυτή την περίοδο της πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε δεύτερη τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας που έχει σκοπό την παροχή ελαφρυντικών μέτρων σε υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση του πρόσθετου φόρου και τόκου από 10% σε 5% για τις φορολογικές περιόδους που λήγουν στις 31 Μαΐου 2013, 30 Ιουνίου 2013, 31 Ιουλίου 2013, 31 Αυγούστου 2013 και 30 Σεπτεμβρίου 2013».

Πρόσθεσε ότι άλλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή, κάτι που ήταν από τις σημαντικές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μετά την οικονομική κρίση και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνεται μια αναδιάρθρωση των δανείων, είτε επιχειρήσεων είτε φυσικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που αφορά την τροποποίηση του περί Συνεργατικών Εταιρειών και τραπεζικών εργασιών νόμου έτσι ώστε να παρέχεται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου η δυνατότητα έκδοσης δεσμευτικών οδηγιών προς την Υπηρεσία Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών για σκοπούς παρέμβασης για λήψη εποπτικών μέτρων στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ), όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο με την Τρόικα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του νομοσχεδίου περί σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματο-οικονομικής φύσης με σκοπό α) τη δημιουργία υπηρεσιών διαμεσολάβησης για την αναδιάρθρωση δανείων και την ενσωμάτωση τους στον υφιστάμενο φορέα, β) τη συμπερίληψη των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων στον ορισμό των χρηματοοικονομικών οργανισμών και γ) την αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβούλιου του φορέα κατά ένα άτομο έτσι ώστε να περιλαμβάνει και εκπρόσωπο των ΣΠΙ.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στην έκδοση προς τις τράπεζες, σχετικού κώδικα συμπεριφοράς, αναφορικά με την αναδιάρθρωση δανείων.
Η διαμεσολάβηση θα γίνεται αφού πρώτα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες με βάση τον κώδικα συμπεριφοράς».

Ερωτηθείς αν ο κώδικας συμπεριφοράς θα περιλαμβάνει και υποδείξεις για μείωση επιτοκίων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο κώδικας θα διαμορφωθεί αποκλειστικά από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να διατυπώσει την πολιτική της η Κυβέρνηση μέσω αυτού του διαλόγου».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «πιστεύουμε ότι μέχρι την Πέμπτη θα μπορούν να περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομοσχέδια που αφορούν εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας τα οποία «βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Είναι πολλά και τα μνημονιακά νομοσχέδια με στόχο να είμαστε πολύ συνεπείς απέναντι στις πρόνοιες του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και θέλουμε να πείσουμε ότι αυτή η συνέπεια μας θα καταγραφεί και στην αξιολόγηση της Τρόικα τις επόμενες μέρες».