21/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελβετίας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε την Παρασκευή, στο γραφείο του, με την Πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στην Κύπρο κα Gabriela Nutzi Sulpizio.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και τρόποι για περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα αυτό.

Ο κ. Φωτίου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αρχών και τη στήριξη που η Ελβετία προσφέρει στην Κύπρο όσον αφορά το θέμα αυτό. Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι αυτές εμπίπτουν εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση αυτού του πλούτου προς όφελος όλων των Κυπρίων είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Κυβέρνησης.

Η κα Sulpizio διαβεβαίωσε από πλευράς της τη συνεχή υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελβετίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε, εξάλλου, την κα Πρέσβη για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξή της χώρας της στην προσπάθεια αυτή.

Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ και ειδικότερα στην Κύπρο και τα μέτρα που προωθούνται για αντιμετώπισή της.

Ο Υπουργός Άμυνας και η Πρέσβης της Ελβετίας επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά το θετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και εξέφρασαν την πολιτική βούληση όπως εργαστούν εντατικά για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.