21/7/13

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, στη Λάρνακα 21/07/2013

Οι φετινές επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής βρίσκουν την πατρίδα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση. Διανύουμε χωρίς αμφιβολία την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες μας πιο έντονα.

Κυρίες και κύριοι,

Τις θλιβερές αυτές επετείους η σκέψη στρέφεται σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για την πατρίδα. Καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και τιμώντας τους, οφείλουμε να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος, να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τα ελαττώματά μας, να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες που μας αναλογούν.

Οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι. Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με τους λόγους και τις πράξεις μας να προσπαθήσουμε να επουλώνουμε πληγές. Όχι να τις αναμοχλεύουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Τριάντα εννιά χρόνια μετά, καλούμαστε και φέτος να επιτελέσουμε ένα οφειλόμενο καθήκον κάτω από συνθήκες τραγικές για τον τόπο μας και για τους πολίτες. Τα χρόνια που προηγήθηκαν έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια οικονομική τραγωδία την οποία ο λαός μας καλείται να βιώσει παράλληλα με τις συνθήκες της ημικατοχής που συνεχίζεται από το 1974.

Με τρόπο έντονο, κατηγορηματικό και απερίφραστο επαναλαμβάνουμε την καταδίκη του διπλού οργανωμένου εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του κυπριακού λαού από ελληνόφωνους χουντικούς αξιωματικούς και ολοκληρώθηκε από τον τουρκικό Αττίλα.

Για άλλη μια φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναγνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς αλλά και της θυσίας όλων όσοι αντισταθήκαν στα σχέδια της Χούντας των Αθηνών και στον Τούρκο εισβολέα.

Και επαναλαμβάνουμε σήμερα την ενδυναμωμένη και ακλόνητη πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία αλλά και την πεποίθησή μας ότι η καλλιέργεια και η ανοχή του φανατισμού, του μίσους, των ακροτήτων και του διχασμού αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα από την τραγωδία του ’74 και την περίοδο που προηγήθηκε και αυτό πρέπει να τηρούμε ως φάρο και οδηγό στην πολιτική συμπεριφορά μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

Αυτή είναι και η μεγάλη δική μας ευθύνη σήμερα: Να τονίσουμε την ανάγκη προσήλωσης όλων μας στις διαδικασίες εκείνες που προάγουν και στηρίζουν τη νηφάλια πολιτική σκέψη και τον αδογμάτιστο πολιτικό διάλογο. Να αναγνωρίσουμε έμπρακτα το δικαίωμα σε όλους για έκφραση διαφορετικής ή ακόμα και κριτικής άποψης. Να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια πορεία που να οδηγεί τον τόπο μας μπροστά. Μια πορεία που να οδηγεί σε ένα κράτος ακόμη πιο δημοκρατικό, πολύ πιο σύγχρονο και λειτουργικό με θεσμούς αξιόπιστους, με διαδικασίες αδιάβλητες και αποτελεσματικές και με εμπεδωμένη την αξιοκρατία και την διαφάνεια.

Ένα κράτος ευθύνης που να σέβεται και να λογοδοτεί στην κοινωνία και να αντιστέκεται στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το κράτος και ο λαός μας δεν αντέχουν άλλα φαινόμενα σήψης και κραιπάλης, δεν αντέχουν ανεύθυνες ή ευθυνόφοβες διαχειρίσεις του δημόσιου χρήματος και σπατάλη του εθνικού πλούτου.

Αυτό θα αποτελούσε και την καλύτερη τιμή προς όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αυτό που σήμερα επιβάλλεται είναι η αποφυγή της όποιας προσπάθειας πόλωσης και αναμόχλευσης των διχαστικών παθών σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα τραγικά γεγονότα των ημερών.

Κυρίες και κύριοι,

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό της, η κυπριακή οικονομία διέρχεται σήμερα μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Η επί μακρών αποφυγή λήψης επαρκών μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που προέκυψε λόγω λανθασμένων χειρισμών του πρόσφατου παρελθόντος, μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία.

Το κράτος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες και καθοριστικές για το μέλλον του προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί με αμεσότητα και υπευθυνότητα. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την προώθηση της ανάπτυξης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία για να επανέλθει η σταθερότητα και να διασφαλιστεί η ευημερία των συμπολιτών μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη εξαγγείλει σειρά μέτρων για την ενθάρρυνση των επενδύσεων. Ενέργειες γίνονται και για την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Συνεχίζουμε τις ενέργειές μας προς κάθε κατεύθυνση (εντός και εκτός Κύπρου) με στόχο την άρση όλων των περιορισμών που παραμένουν και υποβοήθηση της δύσκολης προσπάθειάς μας για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έξοδό μας από το Μνημόνιο.

Στην προσπάθεια εξόδου μας από το Μνημόνιο καθώς και στην πορεία προς συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Τις ευοίωνες αυτές προοπτικές για τη χώρα μας καλούμαστε να διαχειριστούμε με μεθοδικότητα, διαφάνεια και σύνεση ώστε να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο προς όφελος τόσο των σημερινών όσο και των αυριανών γενεών. Η Κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο και δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικά περιφερειακά έργα τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεσή τους με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προώθησή τους στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

Η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο και στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Η Κυβέρνηση επιδιώκει τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και τη συνεργασία όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων του τόπου ώστε να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στον δρόμο της προόδου και της δημιουργίας απαλλαγμένοι από τις όποιες αδυναμίες του παρελθόντος.

Η κρίση που βιώνουμε στην οικονομία δεν μας αποπροσανατολίζει από τον μεγάλο εθνικό στόχο που δεν είναι άλλος από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας. Έχουμε ισχυρότατη βούληση για λύση. Γι’ αυτό θέση αυτής της Κυβέρνησης δεν είναι η έναρξη των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν μόλις υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία για να διαμορφωθούν συνθήκες κατάλληλες για ουσιαστική διαπραγμάτευση που να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επικέντρωση της προσοχής μας στην αντιμετώπισή της δεν επιτρέπει την άμεση έναρξη των συνομιλιών. Η θέση μας αυτή έχει εξηγηθεί και έχει γίνει πλήρως κατανοητή από τον διεθνή παράγοντα.

Ταυτόχρονα, η προετοιμασία μας για τις συνομιλίες είναι συνεχής. Οφείλουμε να αποδεσμευθούμε από τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και να φέρουμε μια νέα προσέγγιση δημιουργώντας μια νέα δυναμική για λύση. Πέραν της ουσίας του Κυπριακού για την οποία επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε την περαιτέρω εμπιστοσύνη και καλύτερες συνθήκες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου, με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της για εξαγωγές στην ΕΕ, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, και το ξεπάγωμα κεφαλαίων που έχουν παγώσει με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που θα δημιουργήσει εποικοδομητικό κλίμα για τις συνομιλίες και θα δώσει ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τέτοια μέτρα θα δημιουργήσουν μια κατάσταση από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι.

Στη σύγχρονη πολιτική δεν υπάρχει χώρος για αποκλεισμούς και παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος. Στόχος όλων πρέπει να είναι η επίλυση προβλημάτων μέσω μιας ειλικρινούς και αμφίδρομα επωφελούς διαδικασίας.

Αυτή, λοιπόν, την περίοδο μέχρι το φθινόπωρο την αξιοποιούμε – τόσο σε επίπεδο οικονομικής ανάκαμψης όσο και σε επίπεδο προετοιμασίας και δημιουργίας κατάλληλου κλίματος στο Κυπριακό – με στόχο όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες αυτές να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Η οικονομία μας έχει οδηγηθεί στη μεγαλύτερη κρίση μετά την καταστροφή του ’74. Αυτή είναι η διπλή πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Οφείλουμε, συνεπώς, σήμερα να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να βρούμε το σθένος και να λάβουμε τολμηρές και σωστές αποφάσεις. Να ελέγξουμε, αφού δεν κατορθώσαμε να προλάβουμε, τις εξελίξεις. Διότι η ευημερία μας έχει πληγεί, η αξιοπρέπεια των πολιτών μας έχει τρωθεί και η προοπτική και η ασφάλεια της κυπριακής κοινωνίας απειλείται. Διακυβεύονται όλα όσα κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν.

Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Αυτή είναι και η αγωνία του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης. Και είναι γι’ αυτό που θεωρούμε ότι αυτό που τώρα επιβάλλεται είναι η κοινή αντίληψη και η κοινή δράση ώστε να αποτρέψουμε περαιτέρω κινδύνους και να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από τα εθνικά και οικονομικά αδιέξοδα. Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες που τόσο μας στοίχισαν δεν έχουν πλέον θέση. Θέση έχει η διαβουλευτική δημοκρατία. Ο αδογμάτιστος διάλογος και η από κοινού λήψη αποφάσεων ποτέ δεν έβλαψαν. Καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως τα γεγονότα και ο χρόνος δεν επιτρέπουν σε κανένα μας ούτε εφησυχασμό ούτε επιλογές στη βάση άλλων σκοπιμοτήτων απ’ ότι το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει.

Αυτό είναι το δικό μας χρέος στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αυτό οφείλουμε στην πατρίδα μας, αυτό οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές. Το οφείλουμε αυτή την ώρα, την ώρα της εθνικής ευθύνης. Οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη και να συμπεριφερθούμε με τη μεγίστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επουλώσουμε τις πληγές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Ας συστρατευθούμε για να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής. Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι αυτήν.