5/7/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης 05/07/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


Μετά το πέρας της συνάντησης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Ομήρου είπε:

«Με πολλή χαρά και αγάπη δεχθήκαμε σήμερα τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι τα μηνύματα που εκπέμπονται από αυτές τις επαφές είναι μηνύματα θάρρους, αποφασιστικότητας για την προάσπιση των εθνικών δικαίων του συνόλου του Ελληνισμού, γιατί μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που διέρχεται και η Κύπρος και η Ελλάδα δεν πρέπει κανενός να περάσει από το μυαλό, οποιουδήποτε τρίτου εννοώ, ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Η Ελλάδα, το λέμε και το επαναλαμβάνουμε και είναι η πραγματικότητα, είναι ο φυσικός και ανιδιοτελής σύμμαχος, συμπαραστάτης του κυπριακού Ελληνισμού. Έτσι παραμένει και σήμερα και στις ημέρες που θα έρθουν. Η εθνική ομοψυχία μεταξύ κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι όρος και προϋπόθεση για να επιτύχουμε τον στόχο μιας δημοκρατικής, δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και βεβαίως στου κανόνες του Ευρωπαϊκού δικαίου στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, αφού η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ.

Έχουμε συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο τις προοπτικές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μείναμε απολύτως σύμφωνοι ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι 39 χρόνια είναι πάρα πολλά και βασανιστικά και ότι πλέον η διεθνής και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή κοινότητα θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας για να αλλάξει τροπάριο και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης του Κυπριακού η οποία θα διαμορφώσει και συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία ταλανίζεται από πολλά προβλήματα και από συνθήκες αποσταθεροποίησης. Θα συνεχίσουμε τη στενή μας αδελφική συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα ανοίξουμε καινούριους δρόμους προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον για το σύνολο του Ελληνισμού».

Με τη σειρά του ο κ. Βενιζέλος ανάφερε: «Προσυπογράφω πλήρως τα όσα είπε ο κ. Ομήρου, με τον οποίο μας συνδέει πολυετής φιλία, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις και εκφράζουμε τις ίδιες αγωνίες. Η οικονομική κρίση μας χαλυβδώνει. Οι λαοί μας υφίστανται θυσίες και προσβολές. Άρα λαοί που υφίστανται θυσίες και προσβολές στο πεδίο της οικονομίας δεν μπορούν να δεχθούν πιέσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της υπεράσπισης των εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ανταλλάξαμε εμπειρίες για τη διαχείριση, όχι απλά και μόνο της ελληνικής και της κυπριακής, αλλά και της πανευρωπαϊκής κρίσης γιατί το μέγα ζητούμενο είναι να αλλάξουν οι ρυθμοί και προσανατολισμοί της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη, να κάνουμε μεγάλες και θαρραλέες θεσμικές τομές, να διασφαλίσουμε τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών, γιατί η κρίση έχει αποδείξει ότι υπάρχουν επικίνδυνες ανισότητες στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η κρίση αναπαράγει και διογκώνει τις ανισότητες αυτές.

Σημειώσαμε και οι δυο στη διάρκεια της συζήτησής μας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τα όσα συνήγαγε από το ταξίδι του στη Μόσχα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αξιολογήσουμε σωστά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία, το τί γίνεται στο Ιράν, πώς διαμορφώνονται οι περιφερειακοί συσχετισμοί, γιατί αυτό επηρεάζει άμεσα την εθνική μας στρατηγική και τη συναντίληψη μας, φυσικά, γύρω από τα μεγάλα ανοιχτά θέματα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα στιγμή, ένα νέο momentum για το Κυπριακό, πάντα μέσα στο πλαίσιο που τόνισε προηγουμένως ο κ. Ομήρου, γιατί πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και γιατί πρέπει η διεθνής κοινότητα να μην ξεχνάει ότι εδώ υπάρχει μια ανοικτή πληγή στο Σώμα της ΕΕ και στο Σώμα της ζώνης του ευρώ, που δεν είναι απλώς νομισματική ζώνη, είναι και μια θεσμική οντότητα μέσα στην Ευρώπη».