22/7/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Ο  Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον                        Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

22/07/2013


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, είχε σήμερα συνομιλίες με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Αβραμόπουλος, καλωσορίζοντας τον κ. Φωτίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση που είχε με τον «φίλο» όπως τον χαρακτήρισε ομόλογό του Κύπριο Υπουργό Άμυνας. «Επισκέπτεται την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ανθυπολοχαγών στη Σχολή Ευελπίδων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στις 9:30 π.μ.», είπε.
«Είπαμε λοιπόν να μη χάσουμε την ευκαιρία, να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις για την άμυνα των δύο χωρών μας και βέβαια να του γίνει σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, μετά τη συνέντευξη Τύπου» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Την Κύπρο θα επισκεφθώ επίσημα, όπως είθισται, εξάλλου, υπό τη νέα ιδιότητα μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, λίαν συντόμως. Εναπόκειται σε εμάς να καθορίσουμε τις λεπτομέρειες της επίσκεψης», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση έγινε «μια πρώτη σύντομη ανταλλαγή απόψεων, με κύριο άξονα την αμυντική θωράκιση για την υπεράσπιση των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας του Ελληνισμού -ελλαδικού και κυπριακού- που αποτελεί κοινή εθνική υπόθεση». Συζήτησαν επίσης, όπως δήλωσε, «θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που αφορούν στον κρίσιμο τομέα στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».
Και συμπλήρωσε: «Έγινε μία ανασκόπηση στρατηγικών και επιχειρησιακών θεμάτων με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δύο υπουργείων μας και την επικαιροποίηση επιχειρησιακών θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους στη ΝΑ Μεσόγειο. Εκείνο που προέχει σήμερα στην Κύπρο, είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που αναμένονται τον προσεχή Οκτώβρη».
Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα το δικαίωμα της Κύπρου στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τίποτα δεν μπορεί να κάμψει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει τα αναφαίρετα, διεθνώς αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ».
«Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες οικονομικές δυσκολίες και αν υπάρχουν, παραμένει κατ' εξοχήν δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι εξάλλου και ο γενικότερος ρόλος της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, για την υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον ‘Συνεταιρισμό για την Ειρήνη’, η Ελλάδα θα συνδράμει την κυπριακή πλευρά, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας», πρόσθεσε.
Ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε στον κ. Φωτίου «κάθε επιτυχία στο Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, κάτι που μας διαβεβαιώνουν και μας επιβεβαιώνουν τα μέχρι σήμερα βήματα της νέας κυπριακής πολιτικής στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας είπε: «Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, τον φίλο μου το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που τον γνωρίζω χρόνια τώρα, για την εγκάρδια και αδελφική φιλοξενία και να τους ευχηθώ επίσης καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, αν και δεν είναι νέα. Ήσουν ξανά εδώ».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι με τον κ. Αβραμόπουλο είχαν μία ειλικρινή και παραγωγική συνάντηση και «δίδεται για ακόμη μία φορά το μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα αξιοποιηθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».

«Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων της έχει την Ελλάδα -αυτό είναι σίγουρο- η οποία είναι ο σταθερός, ο μόνιμος, ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή με τον κ. Αβραμόπουλο έγινε ανασκόπηση της στενότατης, διαχρονικής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων ενώ επιβεβαίωσαν τις ήδη άριστες σχέσεις τους.

Υπογράμμισε πως «καλούμαστε από κοινού να επανασχεδιάσουμε και να επικαιροποιήσουμε την αμυντική μας συνεργασία στη βάση πλέον των νέων δεδομένων και εξελίξεων που παρουσιάζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη βάση των νέων προοπτικών που διανοίγονται μετά από την ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή μας.

Και θέλω εδώ με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να στείλω ένα μήνυμα: η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.

Εμείς ενεργούμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και κανένας εκβιασμός, καμία αμφισβήτηση δεν θα σταματήσει την υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, λέγοντας πως «είναι αυτονόητο ότι η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και η ναυτική ασφάλεια αποτελεί μία βασική συνιστώσα των νέων εξελίξεων που συντελούνται στον ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χώρο που ανήκει στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου η περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα αυτό της ενεργειακής ασφάλειας είναι επιβεβλημένη».

Ευχαρίστησε, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας για το ενδιαφέρον του όσον αφορά  την απόφασή της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για σύνδεση με το πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», η οποία αποτελεί, όπως δήλωσε, μία από τις βασικές εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

«Έχω διαβεβαιώσει τον κύριο Υπουργό ότι η προσπάθειά μας αυτή δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και ζήτησα έμπρακτα για ακόμα μία φορά - γιατί το έχουμε συζητήσει ξανά- την βοήθεια του κυρίου Αβραμόπουλου αλλά και της Κυβέρνησης της Ελλάδας ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα καθώς και ενδεχόμενα θέματα που θα προωθηθούν από την ελληνική προεδρία, διαβεβαιώνοντας τον κ. Αβραμόπουλο ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει και να στηρίξει την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Υπουργείο Άμυνας για να έχει μία πετυχημένη προεδρία.

Κλείνοντας ο κ. Φωτίου είπε: «Αυτή την περίοδο και οι δύο χώρες περνούμε δύσκολα λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τις δύο χώρες. Δεν πρέπει να καμφθούμε. Απεναντίας,  ο ελληνισμός ενωμένοι, με συλλογική προσπάθεια θα πρέπει να αντέξουμε και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική για έξοδο από την κρίση, ελπίδα και προοπτική για τη νέα γενιά.

Αυτό νομίζω είναι που καλούμαστε σήμερα οι δύο Κυβερνήσεις, ο ελληνισμός γενικότερα που περνά κρίσιμες ώρες, να υλοποιήσει μέσα από συνθήκες συλλογικότητας» και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται «εθνική αφύπνιση».

Είπε ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι σε στενή συνεργασία για να δούμε ακριβώς το καλύτερο που μπορεί να γίνει. Ευχαρίστησε τον κ. Αβρααμόπουλο για τη φιλοξενία εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και την επιμονή της Τουρκίας στη λύση δυο κρατών ο Υπουργός είπε:

«Καταρχήν να πω ότι η Τουρκία μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις αμφισβητήσεις και αυτές τις προκλήσεις γιατί αυτά γίνονται πολύ τακτικά πλέον.

Η ουσία είναι άλλη. Σε λίγους μήνες ξεκινά μια νέα διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό. Εμείς πάμε σε αυτή τη διαδικασία με κάθε καλή διάθεση αφού γίνει σωστή προετοιμασία, ασφαλώς, ώστε να εξευρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και δεν μπορεί αυτή την περίοδο να υπάρχουν τέτοιες προκλήσεις από την Τουρκία εάν πραγματικά θέλει να στεφθεί με επιτυχία αυτή η νέα διαδικασία».

Επανέλαβε μάλιστα πως «ούτε οι αμφισβητήσεις, ούτε οι εκβιασμοί, ούτε οι απειλές θα σταματήσουν τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά τον εθνικό μας πλούτο στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Και ούτε νομίζω θα αποδεχθούμε να υπάρξει μια σύνδεση του Κυπριακού με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Και αν νομίζουν κάποιοι ότι ενόψει και οικονομικής κρίσης είμαστε ευάλωτοι για να απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα. Νομίζω ότι ξεγελούν τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, επεσήμανε πως «η επίλυση του Κυπριακού θα διαμορφώσει νέους όρους ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή την πράγματι λεπτή περίοδο που διανύουμε και την τόσο ευαίσθητη θα αποφεύγονται δηλώσεις που επιδεινώνουν το κλίμα».

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο» είπε. «Η Ελλάδα παραμένει εγγυητής της ασφάλειας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπα πρωτύτερα κατά την διάρκεια της δήλωσης που προηγήθηκε είμαστε εγγυητές για τα συμφέροντα της Κύπρου. Θέλουμε ωστόσο το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.  Αυτό θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα φέρει πιο κοντά τις χώρες της γειτονιάς μας και, όπως είπα στην αρχή, θα διαμορφώσει ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Είναι η ώρα που πρέπει να κυριαρχήσει η σύνεση και ο ρεαλισμός. Και νομίζω ότι αυτό το έχουν αντιληφθεί και οι γείτονές μας στην Τουρκία και θα αποφεύγονται στο μέλλον δηλώσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και δεν συμβάλλουν στον στόχο που έχουμε θέσει μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, όπως είπα πρωτύτερα να απελευθερώσουμε δυνάμεις, ενέργεια και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, πως η Κύπρος εννοεί πρακτικά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Δημοκρατίας εν καιρώ μνημονίου και αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρθούν κάποια σκάφη για να προασπίσουν αυτή την ενεργειακή ασφάλεια, ο κ. Φωτίου, απάντησε:

«Εγώ απλά να πω ότι η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία για να αποδυναμωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και δεν θα το επιτρέψουμε.
   
Ασφαλώς και λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες ενόψει αυτής της κρίσης όμως θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διατηρηθεί αυτό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων σε υψηλά επίπεδα».

Ερωτηθείς ο κ. Αβραμόπουλος εάν η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο που ελέχθη προηγουμένως προτίθεται να ενισχύσει την Κύπρο με υλικό το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι στην ενεργό υπηρεσία, μπορεί όμως πολύ γρήγορα να γίνει (π.χ. οι πυραυλάκατοι που έχουν αποσυρθεί), απάντησε:

«Σε ό,τι αφορά τώρα την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι σε εξέλιξη. Πολλά από αυτά τα προγράμματα ήδη υλοποιούνται και άλλα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμυντική θωράκιση του νησιού.

Είπα πρωτύτερα ότι η συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία είναι στενή, είναι αγαστή σε συνθήκες και όρους αμοιβαίας συνεννόησης, κατανόησης και συναντίληψης. Επιμέρους τώρα πτυχές αυτής της συνεργασίας, όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις θα ανακοινωθούν επίσημα».

Κληθείς τέλος ο κ. Αβραμόπουλος να απαντήσει για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κ. Σόιμπλε κατά την επίσκεψή του εδώ στην Ελλάδα όσο και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο Έλληνας Υπουργός παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωσή του με την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, η οποία ισχύει, όπως είπε, στο ακέραιο.

«Πρέπει να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι είναι ακριβώς η διεθνής δικαιοσύνη αυτή που αποφασίζει πέρα και πάνω από κράτη ή κυβερνήσεις για θέματα σαν και αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων και άπτονται βεβαίως του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Και εκεί όταν έλθει η ώρα θα κριθούν τελεσίδικα οι οποιεσδήποτε απόψεις και θέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Φωτίου το βράδυ θα συμμετάσχει ως ο κύριος ομιλητής στην κεντρική επετειακή και αντικατοχική εκδηλώση μνήμης και τιμής για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου 1974. Η εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στην Πλατεία Συντάγματος, διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (ΕΚΕ) και τα κυπριακά σωματεία της Αττικής.

Αύριο θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας των Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2013 κατά την οποία θα αποφοιτήσουν 29 Ελληνοκύπριοι ανθυπολοχαγοί.