5/7/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνει
ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου

(5 Ιουλίου 2013, Κεντρικά Γραφεία του ΟΝΕΚ, ώρα 2:00 μ.μ.)




Πριν από μερικές μέρες, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα σε Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, είχα την τύχη να χαιρετίσω τους απολυόμενους οπλίτες της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Κατά τη συνομιλία μου μαζί τους αλλά και με γονείς που παρέστησαν στη σημαντική αυτή μέρα της ζωής τους, διαπίστωσα την ικανοποίηση, την περηφάνια και τη χαρά τους, επειδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και να προσφέρουν το ελάχιστο προς την Πατρίδα μας που δοκιμάζεται. Ένιωθαν πιο δυνατοί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση, ενώ οι γονείς, καμάρωναν γιατί τα παιδιά τους, άντρες πια, μπορούν να εισέλθουν επίσημα στην κοινωνία των πολιτών με αξιώσεις, απαιτήσεις και λόγο.   
Αυτά τα συναισθήματα, θέλω να μεταφέρω σήμερα σ’ αυτή την όμορφη και χρήσιμη εκδήλωση που είχε την ευγενή πρωτοβουλία, να διοργανώσει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για το κοινωνικό και πατριωτικό έργο που επιτελεί. Ταυτόχρονα, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όσους συμβάλουν καθημερινά στην προώθηση της ιδέας της αποχής και της μηδενικής ανοχής της φυγοστρατίας. Αυτό πρέπει να γίνει το σύνθημα κάθε τελετής κατά του κοινωνικού αυτού φαινομένου, το οποίο εισχωρεί επικίνδυνα στις νοοτροπίες των «σύγχρονων» νέων. Μέσα από μηνύματα απαξίωσης, ανάγκης κοινωνικών ανατροπών και δήθεν φιλελεύθερες νοοτροπίες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιβάλλον οικονομικής και ηθικής κατάπτωσης, εγκληματούν κατά του κράτους και προκαλούν δυσαρέσκεια και οργή στους νομοταγείς και συνειδητούς νέους.
Γι’ αυτούς τους λόγους, απαιτείται η άμεση λήψη κατασταλτικών μέτρων, τα οποία, θέλω να υπερτονίσω ότι δεν έχουν εκδικητικό χαραχτήρα αλλά απεναντίας, προωθούν την ισονομία και ισοπολιτεία. Δεν στρέφονται κατά των ατόμων με ουσιαστικά προβλήματα υγείας τα οποία είναι σεβαστά και αναγνωρίζονται. Αντιπαλεύονται παρωχημένων νοοτροπιών που δυναμιτίζουν το οικοδόμημα της Εθνικής Φρουράς και στρέφονται κατά της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής του κράτους.             
Η στράτευση είναι έργο θεάρεστο, είναι καθήκον προς την Πατρίδα, την οικογένεια, τους προηγούμενες και τις επερχόμενες γενιές. Πρεσβεύει την απόλυτη προσφορά προς το κράτος και τους δημοκρατικούς θεσμούς που θέτουν το συλλογικό συμφέρον υπεράνω των προσωπικών φιλοδοξιών. Είναι καταξίωση και υπερνίκηση του εγωισμού. Απόδειξη ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε τις υποχρεώσεις εξασφάλισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, ενώ παράλληλα, δεχόμαστε τα ευεργετήματα, την προστασία και τα ατομικά δικαιώματα ενός κοινωνικού κράτους. Στράτευση σημαίνει ισότητα και ήθος, αποδοχή και εφαρμογή των άγραφων νόμων του χρέους και της συλλογικής προσπάθειας. Είναι στάδιο ενηλικίωσης κατά τη διάρκεια του οποίου δοκιμάζονται και ενισχύονται θετικά ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα, ο αυτοέλεγχος, η αυτοπειθαρχία, η αυτοεκτίμηση και η κοινωνικότητα των νέων.       
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και να προβάλω ως παράδειγμα προς μίμηση τον Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος, βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας. Παρά το γεγονός ότι μπορούσε δικαιωματικά να μην υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν, εντούτοις, εθελοντικά κατατάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και δεν αρκέστηκε μόνο σ’ αυτό. Πρόσφατα, μέσα από πρωτοβουλία την οποία ανέπτυξε, συνέβαλε αποφασιστικά μαζί με τους οικείους του, στην προσπάθεια σωτηρίας του μικρού Γιώργου ο οποίος πάσχει από λευχαιμία. Και οι δύο αυτές του πράξεις, δεικνύουν επίγνωση και ενσυναίσθηση. Ευαισθησία, αλτρουισμό και ανταπόδοση της αγάπης, του ενδιαφέροντος και της βοήθειας της Πολιτείας και της κοινωνίας. Αποδεικνύει ότι μέσα στο Στράτευμα, δεν καταπατείται η προσωπικότητα και η πρωτοβουλία. Απεναντίας, ενισχύεται και ενδυναμώνεται ο εθελοντισμός και η συναδελφικότητα, η φιλία και το ενδιαφέρον προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Σε λίγες μέρες, η Εθνική Φρουρά θα ανοίξει τις πύλες της για να υποδεχτεί τους νέους Εθνοφρουρούς μας. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Άμυνας, έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες και είναι πανέτοιμο να συνδράμει την κατάταξη, την εκπαίδευση, την προσαρμογή και τη διαβίωση των οπλιτών μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους ιδίους αλλά και τους γονείς που αγωνιούν για τα παιδιά τους ότι, τόσο οι διαδικασίες επιλογής υποψηφίων βαθμοφόρων και οπλιτών ειδικών δυνάμεων, όσο και οι αρχικές τοποθετήσεις με τη μέθοδο της μοριοδότησης, είναι αδιάβλητες και καθόλα αξιοκρατικές.            
Στις δύσκολες μέρες που διανύει ο τόπος μας, δεν υπάρχει πολυτέλεια για απώλεια, έστω και ενός στρατευσίμου. Κανένας δεν περισσεύει στην προσπάθεια διασφάλισης της κρατικής οντότητας, της κυριαρχίας και των συμφερόντων της Πατρίδας μας. Χρειάζεται πίστη, ευψυχία και συλλογική προσπάθεια. Κοινή συμμετοχή στην άμυνα της Κύπρου μας, συνειδητή υπηρέτηση της Εθνικής μας Φρουράς.