5/7/13

Δήλωση του Μέλους του ΔΣ του ΟΝΕΚ κ. Γιάννη Παναγιώτου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνεται ενόψει της κατάταξης νεοσυλλέκτων στην ΕΦ

 Δήλωση του Μέλους του ΔΣ του ΟΝΕΚ κ. Γιάννη Παναγιώτου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη που διοργανώνεται

ενόψει της κατάταξης νεοσυλλέκτων στην ΕΦ




Έντιμε κύριε Υπουργέ,
Αρχηγέ της Εθνικής Φρουράς,
Αγαπητοί Δημοσιογράφοι, φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου με στόχο την προβολή των μηνυμάτων μας ενάντια στη φυγοστρατία, ενόψει και της κατάταξης των νεοσυλλέκτων, η οποία άρχισε σήμερα.

Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για διοργάνωση αυτής της Δημοσιογραφικής Διάσκεψης στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο της Άμυνας και που σκοπό έχει την αξιοποίηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των δυνατοτήτων των δυο μερών για άμβλυνση και επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τη στρατεύσιμη νεολαία.

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την εδώ παρουσία σας και ευελπιστώ ότι θα δώσουμε τα σωστά μηνύματα προς την νεολαία μας, ώστε να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στο κάλεσμα της πατρίδας.

Αγαπητοί,

Η Κύπρος διαχρονικά βασιζόταν στους ανθρώπους της, οι οποίοι φρόντιζαν για την επιβίωσή της. Ειδικότερα σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, για να αντέξει και για να ανακάμψει χρειάζεται τους πολίτες της που πρέπει να επιτελέσουν το καθήκον τους. Η πρώτη σημαντική υπευθυνότητα στην οποία οφείλει να ανταποκριθεί ένας Κύπριος νέος με την ενηλικίωσή του, είναι η εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας. Προοδευτικά, η στρατιωτική θητεία έχει καταστεί πιο ανθρώπινη και πιο δημιουργική σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, ένας παράγοντας που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της στρατιωτικής θητείας, είναι το φαινόμενο της φυγοστρατίας, που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στην πολιτεία και στην κοινωνία μας.

Η φυγοστρατία συνίσταται στην αποφυγή εκπλήρωσης της υποχρέωσης για στρατιωτική υπηρεσία, υπό την πρόφαση δήθεν ψυχολογικής ή σωματικής ανικανότητας. Πολλές φορές, η πρόφαση βασίζεται σε πραγματικά προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει κάποιος, τα οποία όμως μεγαλοποιούνται ώστε να αποφευχθεί η στρατιωτική θητεία. Αντίθετα, κάποιοι υπεύθυνοι νέοι, παρά τις δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουν, τολμούν να πράξουν το σωστό και να υπηρετήσουν τη θητεία τους μέσα από τις δυνατότητες που τους παρέχει η κατάταξη στην ανάλογη κατηγορία ικανότητας. Οι νέοι που πραγματικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τη στρατιωτική θητεία πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με σεβασμό και κατανόηση. Όμως οι νέοι που προφασίζονται αιτιάσεις για να αποφύγουν το καθήκον τους, δεν πρέπει να αφήνονται να λειτουργούν ανεύθυνα χωρίς κανένα κόστος.

Η Εθνική Φρουρά αντιμετωπίζει δυσκολίες στη λειτουργία της, εξαιτίας της υποστελέχωσης που προκαλεί η φυγοστρατία, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι στρατευμένοι νέοι να επιβαρύνονται με περισσότερες ώρες υπηρεσίας, με λιγότερες εξόδους και με λιγότερες διανυκτερεύσεις. Την ίδια στιγμή, οι φυγόστρατοι διασκεδάζουν χωρίς κανένα κόστος πίνοντας στην υγειά των “κορόιδων” που επωμίζονται τα δικά τους καθήκοντα. Η πολιτεία οφείλει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα, ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Όσοι κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση τα τελευταία χρόνια πρέπει να κληθούν για επανεξέταση, και όσοι από αυτούς έχουν κριθεί ότι μπορούν να υπηρετήσουν τη θητεία τους, πρέπει να το πράξουν άμεσα. Ταυτόχρονα, οι νέοι που υπηρετούν κανονικά τη θητεία τους πρέπει να υποστηρίζονται από την πολιτεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και μετά από αυτήν.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας προωθεί τη διαμόρφωση μιας καλύτερης στρατιωτικής θητείας, όπου ο χρόνος των εθνοφρουρών θα αξιοποιείται ποιοτικά, παρέχοντάς τους εφόδια για τη μελλοντική ζωή τους. Ο χρόνος των νέων είναι πολύτιμος και πρέπει να αξιοποιείται αποτελεσματικά, ενώ η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας τους πρέπει να τυγχάνει σεβασμού τόσο από τους συναδέλφους όσο και από τους ανωτέρους τους. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Νεολαίας ως ενεργό μέρος της Επιτροπής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Φυγοστρατίας, καταθέτει εισηγήσεις και προβαίνει σε ενέργειες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και για την επιβράβευση των υπεύθυνων νέων με συγκεκριμένους τρόπους.

Καλούμε όλους τους νέους της Κύπρου να πράξουν το καθήκον τους, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας τους και να είναι σίγουροι ότι η πολιτεία θα φροντίσει ώστε να μην αδικηθούν αυτοί που πράττουν το σωστό, αλλά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτοί που λειτουργούν με ανευθυνότητα