29/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου κατά τη Διαβεβαίωση νέων Αξιωματικών αποφοίτων των Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας (Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 στις 19.00 μ.μ. Προαύλιο ΓΕΕΦ, Αγλαντζιά)




Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
 κατά τη Διαβεβαίωση νέων Αξιωματικών αποφοίτων
των Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας
(Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 στις 19.00 μ.μ. Προαύλιο ΓΕΕΦ, Αγλαντζιά)


Νέοι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς,

Σήμερα, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, μπροστά στους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους σας, δώσατε διαβεβαίωση πίστης και αφοσίωσης στην Πατρίδα. Θέσατε τον εαυτό σας κάτω από τους κανονισμούς και τους νόμους του κράτους και στείλατε μήνυμα σεβασμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία.  

Τούτη τη μέρα, η Εθνική Φρουρά και η Πολιτεία γιορτάζουν. Στα πρόσωπά σας, αντικατοπτρίζονται οι αιώνιες αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας. Τα πανανθρώπινα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας που διασφαλίζονται μέσα από τη θέληση που σφυρηλατήσατε και τις ικανότητες που καλλιεργήσατε στις παραγωγικές σχολές της Ελλάδας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Κοπιάσατε, πονέσατε, ίσως και να κλάψατε. Δεν εγκαταλείψατε όμως τις προσπάθειες και συνεχίσατε μέχρι τέλους, για να εκπληρώσετε ένα όνειρο ζωής. Μια επιδίωξη που ταυτίζεται με το συμφέρον της χώρας και του λαού μας. Μια έντονη επιθυμία που μετουσιώνεται σε έμπρακτη αγάπη και αφοσίωση, για προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου μας.   

Φτάσατε νικητές στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου, που ταυτόχρονα, σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα. Τώρα αρχίζει η ουσιαστική προσφορά σας προς την Πατρίδα. Τώρα θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ο μόχθος και ο ιδρώτας που χύσατε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Ικάρων.

Η διαδρομή που έπεται, είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ειδικά αυτή την περίοδο που η Πατρίδα μας, μαστίζεται από πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Αυτή τη χρονική συγκυρία που αναμένονται σοβαρές γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας και ο εχθρός καραδοκεί για να υφαρπάξει μερίδιο πλούτου και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που συντελούνται αλλαγές σκηνικού, εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Παρ’ όλα αυτά, τα όρια επιλογής στην προσπάθεια αυτή, είναι στενά. Η προκλητική στάση της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και αδράνεια. Η προσπάθειές της για εφαρμογή εναλλακτικών σχεδίων αναγνώρισης του ψευδοκράτους, απογοητεύουν ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους συμπατριώτες μας. Μέσα σ’ αυτό το πολύπλοκο σκηνικό, καλούμαστε να ανατρέψουμε τα εις βάρος μας δεδομένα. Καλούμαστε να δουλέψουμε σκληρά και συλλογικά, για να διαφυλάξουμε την κρατική μας οντότητα με κάθε μέσο και τίμημα. Αυτά περιμένει η Πατρίδα από τις Ένοπλες της Δυνάμεις. Αυτά περιμένει ο λαός μας από τους νέους ηγήτορες του στρατεύματος που βρίσκονται σήμερα μπροστά μας. Αυτά απαιτεί η ιστορική μνήμη και οι χιλιάδες των ιερομαρτύρων μας που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και του καθήκοντος.       

Νέοι Ανθυπολοχαγοί, Ανθυποσμηναγοί,

Η ισχύς της Εθνική Φρουρά, πηγάζει από την ποιότητα και το σθένος του προσωπικού της. Διαχρονική της δύναμη, είναι οι άνθρωποι κάθε ηλικίας που αγόγγυστα, με στερήσεις και θυσίες, συνεχίζουν να υπηρετούν τις τάξεις της από το όποιο μετερίζι τους εμπιστεύτηκε η Πατρίδα. Σ’ αυτήν την παλλαϊκή άμυνα, εντάσσεστε και σεις σήμερα. Η μύησή σας με τα ιερά δεσμά του όρκου, ως άλλοι Αθηναίοι έφηβοι, γίνεται μπροστά από τη δική μας Άγραυλο, ακριβώς απέναντι από τον Πενταδάκτυλο, το βουνό σύμβολο αγώνα και πίστης για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Συσπειρωθείτε γύρω από τον κοινό εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την απαλλαγή της Πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και την επανένωσή της υπό συνθήκες ασφάλειας. Δουλέψτε σκληρά για επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Εφαρμόστε στρατιωτική πειθαρχία και εκπαιδευτείτε σε τομείς που θα σας καταστήσουν ηγήτορες με γνώσεις και διοικητικές ικανότητες. Διατηρείστε υψηλά, το αγωνιστικό φρόνιμα του λαού μας και εμβολιάστε τους νέους μας με αισθήματα φιλοπατρίας. Εργαστείτε με τιμιότητα, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια, όπως ακριβώς αρμόζει σε Αξιωματικούς του Στρατού μας.     

Να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, θα βρίσκονται πάντα δίπλα σας, συμπαραστάτες του έργου και των προσπαθειών σας. Κοντά, όσο και οι γονείς σας που τόσα χρόνια μοχθούσαν, αγωνιούσαν και σας στήριζαν σε κάθε σας βήμα. Σήμερα, καμαρώνουν ανάμεσά μας και δικαιολογημένα νιώθουν υπερήφανοι για σας αλλά και για τις επιλογές σας. Εκ μέρους της Πολιτείας, τους ευχαριστώ γιατί εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επιτυχία σας και να σας ευχηθώ κουράγιο και δύναμη στο δύσκολο, αλλά συνάμα θεάρεστο και ευγενές έργο σας.