27/7/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση «Μέρες Κουμανταρίας» 27/07/2013

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.45 μ.μ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε απόψε χαιρετισμό την εκδήλωση «Μέρες Κουμανταρίας», στο Καλό Χωριό Λεμεσού.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ανάμεσά σας για να χαιρετίσω την εκδήλωση ‘Μέρες Κουμανταρίας’, που έχει πια καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός προβολής και προώθησης της οινοπαραγωγής ειδικά, αλλά και της κυπριακής παράδοσης και του πολιτισμού μας γενικότερα. Η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της αμπελουργίας και συμβολίζει την εξαιρετική προτεραιότητα που επιδεικνύουμε στην ανάδειξη και στην προώθηση της κουμανταρίας ως εθνικού προϊόντος.

Στις μέρες μας ο αμπελοοινικός τομέας διανύει μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία καλείται να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με τα δεδομένα της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών, καθώς και η απελευθέρωση του εμπορίου από περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησαν στη ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των εμπορικών μας συναλλαγών.

Όμως η κουμανταρία, το γλυκόπιοτο κρασί της Κύπρου, που είναι γνωστό και φημισμένο από τα πανάρχαια χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί το καμάρι της κυπριακής οινολογίας, όπως πριν από αιώνες. Είναι ένα χαρακτηριστικό προϊόν του νησιού μας που από την εποχή του Ομήρου ήταν ξακουστό στον ελληνικό κόσμο αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο για τα κρασιά του.

Το άρωμα και η γεύση του παραμένουν το ίδιο μεθυστικά και η ιστορία του περικλείεται σε 120 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Κανένα άλλο μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει αυτό το άρωμα και δεν μπορεί, άλλωστε, να το αποκτήσει. Είναι το κρασί που κάποιοι από τους πολλούς κατακτητές του νησιού, οι Ναΐτες Ιππότες, γύρω στο 1200 μ.Χ. επιχείρησαν να κάνουν δικό τους. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να του δώσουν το όνομα της στρατιάς τους. Και με αυτή την ονομασία έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

Καμία άλλη γη και καμιά βιομηχανία στον κόσμο δεν μπορούν να αντιγράψουν τη γλυκύτητα αυτού του κυπριακού οίνου. Έτσι η κουμανταρία έγινε ένα με την ιστορία του τόπου και από το φτωχικό τραπέζι των Ελλήνων του νησιού πέρασε στα Θεία και μπήκε στο δισκοπότηρο για τη Θεία Κοινωνία. Πέρασε, όμως, και τη θάλασσα και έφθασε μέχρι τις κοσμικές δεξιώσεις των Ευρωπαίων και έγινε πασίγνωστη στον κόσμο και ως τέτοια τελικά κατοχυρώθηκε σήμερα.

Το μυστικό της βρίσκεται καλά φυλαγμένο στη γη 14 χωριών της επαρχίας Λεμεσού: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Μάμας, Άγιος Παύλος, Αψιού, Γεράσα, Δωρός, Ζωοπηγή, Καλό Χωριό, Καπηλειό, Λάνια, Λουβαράς, Μονάγρι και Συλίκου. Σε αυτά τα χωριά άρχισε η ιστορία της και σε αυτά συνεχίζεται. Η κουμανταρία είναι ο πρώτος Οίνος με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης, που κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στα κυπριακά κρασιά.

Η κουμανταρία, πέρα από την ιστορική και πολιτιστική της σημασία, αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα των κατοίκων των κουμανταροχωριών, και γι´ αυτό η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες των κοινοτήτων της περιοχής σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση της κουμανταρίας.

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς στην κοινωνία μας και θεσμοί όπως αυτός που την τιμή έχω σήμερα να χαιρετίζω αποδεικνύουν πως οι σταθερές και διαχρονικές αξίες που βασίζονται σε υγιή θεμέλια επιβιώνουν και εδραιώνονται ακόμη πιο βαθιά. Εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως αυτή έχουν καθιερωθεί και καταξιωθεί ως σημαντικά και αξιόλογα γεγονότα που εμπλουτίζουν και προάγουν την πολιτιστική ζωή και την παράδοση του τόπου μας.

Οι εκδηλώσεις ‘Μέρες Κουμανταρίας’ πραγματοποιούνται για τέταρτη συνεχή χρονιά και ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών και της απόφασης των Κοινοτικών Συμβουλίων και των οργανωμένων φορέων των κουμαντοχωριών της Κύπρου να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνισθούν για την ανακοπή της κατιούσας πορείας της κουμανταρίας. Στόχος να την καταστήσουν γνωστή στο ευρύτερο κυπριακό κοινό, αλλά και στους τουρίστες και στο εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις ‘Μέρες Κουμανταρίας’ βοήθησαν στο να ωριμάσει η σκέψη της συνένωσης των Συνεργατικών Οινοποιητικών Εταιρειών, προχωρώντας στη δημιουργία της Συνεργατικής Εταιρείας ‘Ομάδα Παραγωγών Κουμανταρίας’. Αυτό αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα και από το 2012 η Ομάδα Παραγωγών βρίσκεται σε δράση αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την παραγωγή, την προβολή και την προώθηση του εθνικού μας αυτού προϊόντος.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε ότι η Πολιτεία αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει κρισιμότατα προβλήματα. Πρώτιστο εξ όλων αυτή την ώρα είναι η οικονομία. Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος. Η επικέντρωση της προσοχής μας αυτή την ώρα μπορεί να είναι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση των καθημερινών κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η κοινωνία, αλλά την ίδια ώρα έχουμε στο μυαλό, στη σκέψη και στις ψυχές μας την ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, να προετοιμαστούμε και να εργαστούμε με μεθοδικότητα και μέσα από την ενότητα να πετύχουμε την απελευθέρωση από τον κατοχικό στρατό.

Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να τη μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπου ο καθένας θα νιώθει περήφανος. Που θα νιώθει τι επιτέλους καθήκον επιτέλεσε προς τις μέλλουσες γενεές.

Όμως, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη αλλά και την πρόθεσή μας να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης και αναβαθμίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης, διαδραματίζει η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά και τις τελευταίες μας προσπάθειες και παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας κατά τρόπο που να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για αξιοποίηση.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που επισημαίνω ότι ήδη έχουμε κατορθώσει να αυξήσουμε το ποσοστό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από 50% σε 85% για το 2013, για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο. Αυτό θα έχει συνέχεια και για τα έτη 2014 και 2015, αφού η χρηματοδότηση από 50% θα ανέλθει σε 73%. Όλα αυτά μας ενισχύουν στην προσπάθεια της στήριξης και της αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ θερμότατα όλους όσοι συνέβαλαν στην σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην εκτέλεση των εκδηλώσεων ‘Μέρες Κουμανταρίας’. Απευθύνω συγχαρητήρια στους Προέδρους των 14 κοινοτήτων και στις κοινοτικές αρχές και μέσω αυτών στους κατοίκους των κουμαντοροχωριών που αγκάλιασαν με θέρμη και στηρίζουν τις σημαντικές αυτές εκδηλώσεις».