27/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση του Εθνικού Αθλητικού Συλλόγου «ΔΙΓΕΝΗΣ» Ορόκλινης 27/07/2013


Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, σε ένα συναπάντημα πολιτισμού και καλοκαιρινών χρωμάτων. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Εθνικό Αθλητικό Σύλλογο «Διγενής» Ορόκλινης που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει με εξαιρετική επιτυχία τη χοροεσπερίδα, η οποία καταγράφεται στα αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής και έχει καταστεί θεσμός.

Η καθημερινότητα μας αποτελεί τον καθρέφτη του πολιτισμού, της ιστορίας και των παραδόσεων μας. Αυτά, με τη σειρά τους, καθορίζουν τις αξίες και δίνουν διάσταση στην ύπαρξή μας. Αποτελούν προϋπόθεση και σταθερό θεμέλιο της ανθρώπινης συμβίωσης και της συνοχής των κοινοτήτων, που με μοναδικό τρόπο διαδόθηκαν και αναπτύχθηκαν ως κληροδότημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μας. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που αποδέχθηκα με ευχαρίστηση την πρόσκλησή σας να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση.

Παρόμοιες δραστηριότητες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό στη διαδικασία διατήρησης και ανάδειξης των πολιτισμικών στοιχείων του τόπου μας. Υποβοηθούν στην ανάπτυξη της παράδοσης και της συλλογικότητας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μοναδικό θησαυρό, μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας που συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων της Ορόκλινης. Δίδουν διέξοδο στη δημιουργική έκφραση και προβάλλουν την κοινωνικότητα.

Το Σωματείο «Διγενής» Ορόκλινης αποτελεί αναμφισβήτητα έναν εθνικό φάρο της κοινότητάς σας. Μέσα από μια πλούσια και πολυδιάστατη προσφορά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής, από το 1953. Υπηρετεί πιστά το κοινό καλό και προσφέρει υγιή ψυχαγωγία και ενασχόληση στους νέους μας. Συμβάλλει άμεσα στην ανάπτυξη εκείνων των αρχών και αξιών που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ποικίλες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Ιδιαίτερα σήμερα που η νεολαία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων και απρόβλεπτων κινδύνων, η υγιής απασχόληση με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αυτοπροστασίας κατά των ψυχοφθόρων και επικίνδυνων τάσεων της εποχής μας.

Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουμε τους νέους μας πιο κοντά στις παραδόσεις και τα έθιμά μας, χωρίς ξενοφοβικά σύνδρομα. Μεταδίδουμε στα παιδιά μας τα πολύτιμα αυτά στοιχεία, που διαφυλάχθηκαν ως κόρη οφθαλμού μέσα από αγώνες και θυσίες αιώνων. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτή την πνευματική μας πορεία χωρίς την οποία η ίδια η ιστορία θα μας προσπεράσει και θα μας καταδικάσει σε μαρασμό και αλλοτρίωση.

Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού μας, τα οποία είναι συνυφασμένα με τα ήθη και τον συλλογικό τους χαρακτήρα, ενσαρκώνονται μέσα από συνευρέσεις όπως η αποψινή. Δίδεται έτσι το μήνυμα της ενότητας και της ομαδικότητας. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε και να ευδοκιμήσουμε στον τόπο που μας γέννησε. Στις ρίζες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

Για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συγκυρίες που διέρχεται ο τόπος μας πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι η επαναφορά της οικονομικής ανάπτυξης διέρχεται μέσα από την ηθική ενδυνάμωση, τη δημιουργικότητα και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στοιχεία που μας χαρίζει απόψε ο Εθνικός Αθλητικός Σύλλογος «Διγενής» Ορόκλινης με την πολιτιστική του χοροεσπερίδα.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης αλλά και όσους συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο και εξασφαλίζουν την επιτυχία της.