5/7/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίσημη επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία 05/07/2013

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου και κοινοβουλευτική διακομματική αντιπροσωπεία επέστρεψαν από διήμερη επίσημη επίσκεψή στη Ρωσική Ομοσπονδία, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Δούμας κ. Sergey Naryshkin.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Ομήρου είπε: «Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την άριστη συνεργασία τους, για την ευόδωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής επίσκεψης. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη μας ικανοποίηση για την ανταπόκριση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Νομοθετικών Σωμάτων της Κρατικής Δούμας, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της Κυβέρνησης, δια του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας, των μεγάλων εταιρειών πετρελαίων και φυσικού αερίου, που παρευρέθηκαν στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Ενέργειας, γιατί από όλες αυτές τις συναντήσεις έχουμε καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα: ότι όσοι στόχευσαν ενδεχομένως στην καταστροφή των κυπρορωσικών σχέσεων με τις ανάλγητες αποφάσεις που είχαν ληφθεί για την απομείωση καταθέσεων που επηρέασαν και Ρώσους πολίτες, «επλανήθησαν πλάνην οικτρά», διότι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ρωσική Κυβέρνηση, τα ρωσικά Νομοθετικά Σώματα και ο ρωσικός λαός, στέκονται αποφασιστικά δίπλα στον κυπριακό λαό. Όπως στάθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και περισσότερο, για μια λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στις αρχές τους διεθνούς δικαίου , τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια λύση η οποία να τερματίζει την κατοχή και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας μας.

Τα συμπεράσματα από αυτή την επίσκεψη ήταν τα εξής: Πρώτον, η πλήρης στήριξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση που έχω προαναφέρει. Δεύτερο, το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσικής Κυβέρνησης, αλλά και εταιριών τις οποίες έχω προαναφέρει για παρουσία στις διαδικασίες ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και, βεβαίως, είναι πλήρης η στήριξη της Ρωσίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ μας, δυνάμει της διεθνούς συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Τρίτον, υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι οι αποφάσεις του Eurogroup που επηρέασαν και ρώσους πολίτες δεν έχουν καμιά σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θεωρούν, δηλαδή, υπεύθυνη την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συντεταγμένα πολιτειακά της όργανα για αυτό που έγινε με τις αποφάσεις τις 15ης και 25ης Μαρτίου. Υπάρχει πλήρης κατανόηση και άλλωστε είναι γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει μέτρα για να αποκαταστήσει την αδικία που υπήρξε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Τέταρτο, η βούληση που διαπιστώσαμε για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Έχω προσκαλέσει τόσο τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας όσο και την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, που είναι τα δυο ανώτατα νομοθετικά όργανα της χώρας, να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στη Κύπρο και οι προσκλήσεις έγιναν αμφότερες δεκτές».

Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, Αναπληρωτής Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Κατσουρίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Νεόφυτος Κωνσταντίνου, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικού Κόμματος, Γιώργος Βαρνάβα, Αντιπρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Δημήτρης Συλλούρης, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος και Γιώργος Περδίκης, Γενικός Γραμματέας Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.