5/7/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» 05/07/2013

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να τελέσω τα εγκαίνια του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών, «Στέλλας Σουλιώτη», πρώην Θεραπευτικού Κέντρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι ανάμεσα στους εθελοντές του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού που καθοδηγούμενοι από αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, είσαστε πάντοτε πρωτοπόροι στις προσπάθειες για κοινωνική προσφορά.

Σας συγχαίρω θερμά και σας ευχαριστώ, προσωπικά και εκ μέρους της Πολιτείας, για όσα σημαντικά και ανεκτίμητα προσφέρετε στους συνανθρώπους μας.

Το διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Ως εθελοντικό κίνημα, έχει μια μεγάλη και πολυσήμαντη παράδοση. Με πνεύμα συμπόνιας, αγάπης και αλληλεγγύης προσφέρει ακατάπαυστα πολύτιμες ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν πραγματική ανάγκη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός πέτυχε πολλά και σπουδαία.

Σε όλους τους καθοριστικούς ιστορικούς σταθμούς της πολυτάραχης ιστορίας μας, η συμβολή και η συνεισφορά του υπήρξε, άμεση, συνεχής και αποτελεσματική.
Χωρίς αμφιβολία, μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού που πέραν των άλλων αποτελεί και κορυφαία κοινωνική προσφορά ζωής, είναι η ίδρυση και λειτουργία, από το 1957 του Παιδικού Αναρρωτηρίου, με στόχο την ειδική περίθαλψη και φροντίδα παιδιών με ειδικές ανάγκες, και σίγουρα ειδικές ικανότητες.

Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας καθορίζεται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η σπουδαιότητα του αναρρωτηρίου, που είναι μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, δείχνει την Κύπρο που όλοι θέλουμε. Εδώ για δεκαετίες περιθάλπονται παιδιά με σοβαρές σωματικές αναπηρίες, εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, διάφορα σύνδρομα και άλλα σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα.

Ένας κινέζικος μύθος λέει: «μια γριά κουβαλούσε κάθε μέρα νερό σε ένα ζυγό με δυο δοχεία. Το αριστερό δοχείο ήταν σπασμένο και μέχρι η γριά να πάρει το νερό στο σπίτι της το περισσότερο νερό χυνόταν στο χώμα. Μια μέρα λέει το αριστερό δοχείο στη γριά. Γιατί δεν με πετάς να πάρεις ένα καινούργιο δοχείο που δεν θα χύνει το νερό; Όχι, απαντά η γριά, δεν πρόσεξες ότι στην διαδρομή αριστερά του δρόμου έχουν φυτρώσει μια σειρά από λουλούδια χάρη σ’ εσένα; Ο μύθος αυτός καταδεικνύει την σημαντικότητα αυτών των παιδιών στη ζωή μας και στην κοινωνία.

Η ιατρική και νοσηλευτική αγωγή την οποία εσείς προσφέρετε, με τις φυσιοθεραπείες, υδροθεραπείες, λογοθεραπείες και εργοθεραπείες, είναι για τα παιδιά αυτά και τους γονείς τους το πολυτιμότερο δώρο.

Ταυτοχρόνως, μέσα από τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, καλύπτεται ένας ακόμα εξίσου σημαντικός τομέας που είναι η ψυχική και συναισθηματική ισορροπία των παιδιών και η κοινωνικοποίηση τους πάντα με γνώμονα και επιδίωξη την ποιότητα ζωής.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών σαφώς και απαιτείται άρτιος εξοπλισμός αλλά, πάνω από όλα, η αφοσίωση και η προσφορά του εξειδικευμένου προσωπικού.

Επίσης, μεγάλο επίτευγμα είναι η στέγαση στον χώρο αυτό του Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας Αναπήρων, τμήματος του ιδρύματος Θεοτόκος, το οποίο φροντίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες πάνω από 21 ετών και το οποίο επιχορηγείται από το κράτος. Ακόμα ένα στοιχείο που καθιστά αυτό τον χώρο τόσο πολύτιμο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στον χώρο αυτό στεγάζεται και το Ειδικό Σχολείο του κράτους στο οποίο προσφέρεται εξειδικευμένη ειδική εκπαίδευση, θεραπευτική αγωγή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τον Δεκέμβριο του 2012, το Παιδικό Αναρρωτήριο μετονομάστηκε σε Θεραπευτικό Κέντρο Παιδιών Ερυθρού Σταυρού, «Στέλλα Σουλιώτη», εις μνήμην της αειμνήστου τέως προέδρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού που όχι μόνο πρωτοστάτησε στην ίδρυσή του, αλλά στήριξε γενναιόδωρα με την απεριόριστη φροντίδα της και αγάπη της, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, μέχρι τον θάνατό της.

Με τη σημερινή ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τον οφειλόμενο σεβασμό και αναγνώριση στον άνθρωπο που ουσιαστικά ίδρυσε και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, την αξέχαστη Στέλλα Σουλιώτη. Όσοι είχαν την τιμή και το προνόμιο να τη γνωρίσουν από κοντά θα συμφωνήσουν πως, εκτός των άλλων, ήταν ένας αξιέπαινος και ακέραιος άνθρωπος. Ο αδαμάντινος χαρακτήρας της, το αδιαμφισβήτητο ήθος της, η σεμνότητα, η ικανότητα και η εργατικότητά της, αποτελούσαν μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούσαν το πορτραίτο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που τίμησε τον τόπο μας. Δικαίως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε να δώσει το όνομα της στο Θεραπευτικό Κέντρο.

Μετά τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου του Θεραπευτικού αυτού Κέντρου, τα τελευταία δυο χρόνια, που χρηματοδοτήθηκε με ένα σχέδιο κατά δωμάτιο χορηγιών, επιτυγχάνεται και αναγνωρίζεται το όραμα της σημερινής προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, της αγαπητής και εκλεκτής φίλης κας Φωτεινής Παπαδοπούλου. Το όραμα της κας Παπαδοπούλου, όπως η ίδια το περιέγραψε το 2011 κατά την εξαγγελία του έργου, ήταν το Αναρρωτήριο να καταστεί πρότυπο θεραπευτικό εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σήμερα, αυτό το όραμα γίνεται πραγματικότητα γι´ αυτό και θέλω θερμότατα να συγχαρώ την κα Φωτεινή Παπαδοπούλου που αναδεικνύεται επάξια διάδοχος της αειμνήστου Στέλλας Σουλιώτου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης μου θα είναι αδιάκοπες και επίμονες για να στηριχθεί το έργο σας, αλλά και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες να έχουν τη μόρφωση και την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για αξιοπρεπή διαβίωση, ισονομία και ισοπολιτεία.

Γι’ αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σε σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως:

Πρώτον, παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία για λόγους υγείας δεν μπορούν να παρακολουθούν τα κανονικά προγράμματα μαθημάτων στα σχολεία ή ειδικά σχολεία, να έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης εκπαίδευσης κατ’ οίκον ή σε νοσηλευτήρια.

Και δεύτερο, να είναι δυνατή η παροχή ειδικής εκπαίδευσης μέχρι την ηλικία των 21 ετών.

Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δείχνει ακριβώς ότι είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης μου και εμένα προσωπικά η φροντίδα και στήριξη τόσο των παιδιών με ειδικές ικανότητες όσο και των οικογενειών τους. Επίσης σχεδιάζουμε σειρά μέτρων, όπως:

• Εισαγωγή προγραμμάτων αγωγής υγείας από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το λύκειο.
• Άμεση εισαγωγή του διαγνωστικού δοκιμίου στην προδημοτική και έγκαιρο εντοπισμό παιδιών με ειδικές ανάγκες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η μικρή και ταπεινή αρωγή προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, μέσω της υλοποίησης των συγκεκριμένων δράσεων, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξαντλεί την υποχρέωση τόσο εμένα όσο και της Κυβέρνησης προς τους συνανθρώπους μας των οποίων οι ανάγκες και ποικίλες είναι και πολλαπλές.
Θέλω, ακόμη, να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες και την οικονομική ύφεση που περνά σήμερα η πατρίδα μας, οι ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι συνεχείς και αδιάλειπτες για περισσότερη, έμπρακτη και ουσιαστική συνεισφορά.

Επιπλέον, θέλω να διαβεβαιώσω την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερυθρού Σταυρού ότι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στο θεάρεστο έργο που με συνέπεια και αυταπάρνηση επιτελείτε.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους αξιοθαύμαστους και κατ´ εμέ ηρωικούς γονιούς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Θέλω να τους πω ότι ο καθημερινός αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, οι αγωνίες τους είναι και δικές μας αγωνίες. Θα έχουμε πάντα τα αυτιά και την καρδιά μας ανοικτά για να ακούμε και να επιλύουμε τα προβλήματα, των ιδίων και των παιδιών τους, που είναι παιδιά όλων μας.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή σας.