1/7/13

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Α. Καυκαλιά στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφαλείας της Κ.Σ. ΟΑΣΕ 01/07/2013

Άρχισαν προχθές Σάββατο, 29 Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη, οι εργασίες της 22ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στην οποία συμμετέχει τριμελής αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Σοφοκλή Φυττή, Κυριάκο Χατζηγιάννη και Ανδρέα Καυκαλιά.

Σε παρέμβασή του, σήμερα, σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, ο βουλευτής κ. Ανδρέας Καυκαλιάς, επισημαίνοντας την παρατεινόμενη, έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη, υπέδειξε ότι η επιτυχία του στόχου μιας «Κοινότητας Ασφάλειας», που επιδιώκεται μέσα από την εξαγγελθείσα διαδικασία «Ελσίνκι +40», με ορόσημο το 2015, θα εξαρτηθεί από την προσήλωση των συμμετεχόντων Κρατών στο διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ. Eίναι δε αυτονόητο ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών πρέπει να γίνεται σεβαστή, όπως και το ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν επιβάλλονται έξωθεν, τόνισε.

Ο κ. Καυκαλιάς στηλίτευσε τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του ΟΑΣΕ και πέραν αυτής ενώ, όπως επεσήμανε, συγκρουόμενα συμφέροντα, που ανάγονται σε παλαιότερες εποχές, δυσχεραίνουν το έργο του Οργανισμού στους τομείς του ελέγχου των όπλων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όσο δε αφορά στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι τα υπάρχοντα εμπόδια στις προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια οφείλονται και στην παρεμπόδιση, από ένα συμμετέχον Κράτος του Οργανισμού, της συμμετοχής άλλου συμμετέχοντος Κράτους στη Συνθήκη.

Η αναγκαία πολιτική συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί δια της περιφρόνησης οικουμενικών αρχών, ούτε και σκοπιμότητες μπορούν να οδηγούν σε πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών και την επιλεκτική ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι των παραβιάσεων αυτών των αρχών, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Καυκαλιάς χαρακτήρισε λυπηρές τις όποιες τακτικές χρησιμοποίησης της παρούσας δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της χώρας για άσκηση πιέσεων σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα. Ως ανάρμοστες χαρακτήρισε δε τις εμφανείς επιδιώξεις διασύνδεσης του Κυπριακού προβλήματος με τα κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της. Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, ασκεί τα δικαιώματά της αυτά, με αυστηρή προσήλωση στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, του οποίου, όπως επεσήμανε, η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Ο κ. Καυκαλιάς επαναβεβαίωσε την ειλικρινή βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για συνέχιση των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης, τόνισε, που θα τερματίζει την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Απηύθυνε δε έκκληση προς την Τουρκία να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ισχυρή και σταθερή μας πεποίθηση, τόνισε ο κ. Καυκαλιάς, ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να συμβάλουν καταλυτικά στο στόχο της ειρήνης, της ευημερίας, της αρμονικής συνύπαρξης και της συνεργασίας και όχι να αποτελούν αιτία για απειλές και πρόκληση έντασης στην περιοχή.

Καταλήγοντας, ο κ. Καυκαλιάς τόνισε την ανάγκη μέγιστης αξιοποίησης από τον ΟΑΣΕ της ευκαιρίας, που παρέχει η διαδικασία «Ελσίνκι +40», για περαιτέρω ενίσχυση του πολιτικού ρόλου του Οργανισμού.