1/7/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Κενεβέζου στο εργαστήριο για περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην Κρήτου Τέρρα 01/07/2013

Κύριε Πρόεδρε του Κοινοτικού Συμβουλίου Κρήτου Τέρρας,
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τους ξένους συμμετέχοντες στην Κύπρο, αλλά και όλους εσάς εδώ σ’ αυτή τη μικρή Κοινότητα της Κύπρου, της οποίας η πολιτιστική, ιστορική και περιβαλλοντική παράδοση είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου μας.

Εύχομαι η παρουσία σας στην Κύπρο και η συμμετοχή σας στο συγκεκριμένο εργαστήριο να αποτελέσει μια ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στα θέματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως επίσης να αποτελέσει και το ξεκίνημα για ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών στα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το περιβάλλον είναι πολιτισμός και αποτυπώνει τον τρόπο, τη διαδρομή και το περιεχόμενο της ανθρώπινης δράσης, την ίδια τη ζωή και την ποιότητά της, είμαι σίγουρος ότι μέσα από τις εργασίες του συγκεκριμένου σεμιναρίου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τα πολιτιστικά, αλλά και φυσικά πεδία της ευρύτερης περιοχής, και προσδοκώ ότι μέσα από την αλληλεπίδρασή σας θα υπάρξει συνάντηση πολιτισμών και θα αναπτυχθεί ο προβληματισμός αλλά και ο διάλογος σε σχέση με τη διαμόρφωση περιβαλλοντικά εγγράμματων πολιτών μέσα από τις διάφορες μορφές εκπαίδευσης.

Η διεξαγωγή συναντήσεων όπως η συγκεκριμένη, σε μια περίοδο όπου όλη η Ευρώπη μαστίζεται από κρίση αξιών με κυρίαρχη την αναζήτηση του βραχυπρόθεσμου οικονομικού οφέλους, πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει μέσω διαλόγου για την επανεξέταση των ιδανικών και των αξιών που προσφέρουν στην ανθρωπότητα οι ενωτικές δυνάμεις του περιβάλλοντος, που συνοψίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη, την οικολογική ακεραιότητα, τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό και στοχεύουν στην κινητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της διάσωσης του περιβάλλοντος, τη συνέχιση της αλυσίδας της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Από τη δική μου προσωπική σκοπιά, αλλά και ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σας διαβεβαιώνω ότι τα θέματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελούν θέματα προτεραιότητας σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και θεωρώ ότι η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους εκπαιδευτικών συναντήσεων, αποτελούν ισχυρό εργαλείο για ανάπτυξη κοινών πεδίων δράσης.

Καταληκτικά, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Κύπρο, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου, όπως επίσης και να συγχαρώ το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria για το έργο που επιτελεί. Συγχαίρω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού αυτού σεμιναρίου. Εύχομαι και προσδοκώ ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αποτελέσουν την αφετηρία για τον σχεδιασμό νέου τύπου περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών εργαλείων σε επίπεδο μη τυπικής εκπαίδευσης όπως επίσης και θα αποτελέσουν το ερέθισμα για ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.